Kada pogled odluta gdje ne bi smio

25 ožujka 2007

Svi znamo da je konkurencija, pogotovo na internetu, ogromna. To još nije slučaj u Hrvatskoj, možda nikada neće ni biti obzirom na malo tržište, ali u Americi je sasvim druga priča. Metode kojima se tamo služe ne bi li bili uspješniji i efikasniji od konkurencije su zapanjujuće.

Nedavno sam naletio sam na članak koji govori o metodi eyetrackinga ili praćenje pogleda, kojom se, pomoću praćenja pokreta oka, mjeri na kojim dijelovima web stranice ljudima pogled najduže ostaje, ne bi li time izdavači poboljšali čitljivost svojih članaka. Na taj način dobivaju se dragocjeni podaci kako se web stranica treba organizirati, što svakako ima veliki značaj i za oglašivače. Ispitanicima je podijeljeno 50 različitih zadataka koje su morali napraviti s raznim on-line člancima, a meni je posebno pažnju privukao jedan.



Slika iznad pokazuje kako su muškarci (lijevo) i žene (desno) gledali fotografiju baseball igrača Georga Bretta. Crvena boja pokazuje gdje su pogled najviše zadržali, a tamne boje gdje najmanje. Razlika je i više nego očita. Muškarci se više fokusiraju, uz lice, na privatne dijelove (genitalije), dok je kod žena lice bilo jedino mjesto gdje su zadržale pogled.

Čini se da to potvrđuje onu staru da je “veličina važna”, ali više samim muškarcima nego ženama. Muškarci su opsjednuti svojim penisima. Od tuda i ta silna odmjeravanja pod tuševima, na plažama, pa kako vidimo i u ostalim situacijama. Naravno da muškarci nikada ne bi priznali da odmjeravaju druge muškarce, posebno njihove "privatne" dijelove, ali dokazi govore suprotno. Zašto muškarci stalno namještaju ili navlače svoje penise, pa čak i kada su u društvu isključivo muškaraca (npr. u muškim svlačionicama)? Očito je odgovor zato da bi ih učinili većim i tako impresionirali, uglavnom, druge muškarce, jer su svjesni da se muškarci međusobno odmjeravaju. Ili uzmimo hetero porniće. Gotovo svi muški glumci su tamo nabildani i s dugačkim kurčinama. Zašto kada svi znamo da porniće uglavnom gledaju samo muškarci? Zašto muški glumci u hetero pornićima nisu prosječni muškarci s pivskim trbusima i prosječnim penisima? Zar ne bi bilo logičnije da su glumci prosječnog izgleda, kako bi se time prosječni gledatelj lakše identificirao s "radnjom"? Očito je da muškarcima više odgovara pogled na lijepo muško tijelo. Ne bih htio ulaziti u razloge zašto je tomu tako.

No čini se da su u tome gay i hetero muškarci puno sličniji nego bi to ljudi obično pomislili.

Za kraj, evo vam i original slike odozgo.



Priznajte da je i vama pogled prvo odlutao na izbočinu u njegovim hlačama.

2 komentara:

Anonimno kaže...

Meni je ovaj tip na slici ružan.Najviše sam ustvari gledao kako ima jake noge i bokove, pa tek onda između nogu. Inače mi često kad slušam nečije predavanje ili kad mi se netko obrati, pogleda padne na međunožje. Ali samo kad je frajer u pitanju, kod cura gledam lice, grudi i guzu. :)

Anonimno kaže...

ja sam sad u ovom slučaju prvo i pogledal ,dole, ali zato jer si ti več sugeriral za to, za zadnju fotku govorim; jer sam mislil da se i ima kaj za pogledati ;) nakon pogleda (ali samo zato kaj si to napisal, inače bi prvo pogledal u ovom slučaju bokove, guzu i noge, a face mi je pre skriven, tj. preudaljen) u međunožje stvarno sam išel na facu al sam nakon toga opet skrenul pogled na tijelo, ali cijelo. a i tip vjerojatno nosi suspenzor kod takve igre.
sumnjam baš u fotku koju su cure ,izdefinirale, odnosno vjerujem da bi cure ipak više usmjerile pogled ka tijelu i genitalijama.
a u vezi posta kojeg bi meni posvetil jonasy; hvala na komplimentu. lepo od tebe. a vjerujem da si i ti hot, možda ne ko chris ali na svoj način ;)
pozz od varaždinca(26) ;)