Kako postati predmetom obožavanja svog šefa

19 svibnja 2007

Već sam ranije napisao da sam u biti ljenčina. Radim kada moram i kada me netko na to natjera. Na poslu sam radišan i svi misle i govore kako ovaj puno radi. Zapravo i radim puno, ali kada kod mogu uvijek iskoristim priliku za nerad – kada me nitko ne gleda. Pravi sam i majstor praviti se da nešto radim, a zapravo čeprkam nos.

Imam i neka pravila koja su do sada dobro funkcionirala:

  • nikada se na poslu ne javljajte dobrovoljno nešto napraviti, osim ako unaprijed znate da ćete to obaviti brzo i lako. Uvijek najebu oni koji se dobrovoljno javljaju.
  • ako nešto redovito morate obavljati (npr. napraviti kojekakva izvješća ili sl.), nikada šefu nemojte dati do znanja da ste to obavili. Čekajte da vas on upita kada će to biti gotovo. To je pravi trenutak da mu podastrijete rezultate vašeg mukotrpnog rada. Šef će lagano biti nabrijan da vas požuri, ali kada mu odmah date gotovi rezultat, jednostavno ćete ga razoružati i on će misliti da ste najvrijedniji od svih zaposlenika.
  • probajte razmišljati kao vaš šef. Pretpostavite što će on od vas tražiti. Možda je nekada spomenuo de će se nešto trebati napraviti. Vi to lijepo u tišini i napravite, pa kada se šef opet toga bude sjetio, prezentirajte mu ono što ste napravili. On će se jednostavno zaljubiti u vas. A ako je i zgodan, tko zna, možda je nova ljubav na vidiku.
  • uvijek izgledajte strašno zaposleni. Nikada nemojte dati do znanja da u stvari umirete od dosade. Sami si nađite što ćete raditi, ali nikada šefa nemojte pitati da vam da neki zadatak. Trenutke dosade možete iskoristiti za obavljanje stvari iz gornje točke. Ili za obavljanje privatnih stvarčica npr. na Internetu. Ako obavljate privatne stvari na poslu, budite uvijek oprezni da vas se u tome ne uhvati.
  • nikada šefu nemojte kukati da imate previše posla, osim ako vas zaista pretrpava poslom, ali i u tom slučaju probajte se opravdati na fini način. Recite mu, napraviću to, nema problema, ali nisam siguran da ću stići u zadanom roku jer moram još obaviti i to, i to, i to i lijepo mu nabrojite tj. podsjetite ga što sve trebate napraviti.
  • budite ponekad i ulizica. Obavite koju stvarčicu za vašeg šefa koja vam ne spada u opis posla, ali samo one koje vam neće zadati puno muke. On će to itekako cijeniti.
  • nemojte nikada ogovarati druge. Bilo šefa kolegama, bilo šefu kolege. Ama baš nikada. Čak i kada nekoga kritizirate, probajte to izvesti na finski način.
  • nikada ne dozvolite biti predmetom ismijavanja ili sprdnje. Najbolje je uvijek imati malu distancu i od šefa i od kolega na poslu. Držite se ozbiljno, ali ipak prijateljski. Tako će vas svi poštivati.
  • budite uvijek dobre volje ili bar se nemojte ponašati odbojno i neprijeteljski, iako vam taj dan baš i nije do smijeha.

Da budem jasan, ovo nisu pravila za totalne zabušante. Ako ste takvi, onda vam nema spasa. To su pravila koja funkcioniraju za mene i za moje okruženje na poslu, pravila koja meni olakšavaju život i koja mi pomažu da me ne zatrpavaju dodatnim zadacima. Možda će netko reći da sam licemjeran, ne znam, možda i jesam, ali zašto sebi zagorčavati život?
Naravno, sve to vrijedi ako imate normalnog šefa.

4 komentara:

Anonimno kaže...

dobri savjeti. slijedit ću ih kad se zaposlim definitivno.

Anonimno kaže...

:)))
pravi si radišan mrav, nema kaj! ;)
slažem se u svemu s tobom kaj si napisal.
prva točka je definitivno provjerena stvar.
nebi rekel da si licemjeran.
varaždinec(26) ;)

Anonimno kaže...

Ova druga točka je presavršena. Svaka čast. Vi koji imate šefa - isprobajte i javite rezultate. :-)

ĆDM

Jonasy kaže...

Pa ja sam sve to isprobao na svojoj koži. Uvijek savjetujem samo provjerene stvari. Dobro, gotovo uvijek...