Gade mi se

17 lipnja 2007

Kada sam već kod Pape, moram se osvrnuti na naš nedavni skandal sa svećenikom pedofilom, još jedan u nizu koji tresu katoličku crkvu posljednjih godina.

Vjerojatno ste čitali ili gledali na vijestima da je priveden svećenik s otoka Raba osumnjičen za pedefiliju nad petoricom dječaka u dobi između 10 i 12 godina. Ne bih se sada osvrtao na sam čin, valjda se svi slažu da je to zaista gnjusno i za svaku osudu. Ono što mene u cijeloj stvari najviše smeta, što mi se izuzetno gadi i čega se gnjušam, je ponovno izlaženje na vidjelo kakva je organizacija katolička crkva.

Reakcije iz crkvenih krugova su standardno bla-bla, mumbo jumbo, to je za svaku osudu, ako se dokaže njegova krivnja poduzećemo odgovarajuće mjere. Kakve mjere, pitam se? Zar nije tu sud koji treba poduzeti nekakve mjere.

Ali najviše od svega me smeta izjave koje dolaze iz crkvenih redova da nije bilo nikakvih pritužbi na dotičnog svećenika, da su oni valjda kao jako iznenađeni. I onda se počnu javljati roditelji djece iz Novalje na otoku Pagu koji kažu da je i njihovu djecu isti taj svećenik zlostavljao dok je bio župnik u Novalji, dirao po genitalijama, vodio na nudističke plaže i sl. Za to su svi u Novalji znali, slali anonimna pisma krčkom biskupu (tada je to bio Bozanić), i što je crkva napravila? Premjestila je tog svećenika u drugu župu i nije poduzela apsolutno ništa. Zapravo poduzela je nešto, omogućila mu je pristup novoj djeci u novoj župi koja još nisu imale priliku upoznati dotičnu spodobu i manijaka (pod pretpostavkom da je zaista kriv).

Ima li išta odvratnije i to od ustanove koja bi htjela biti moralni autoritet? Usude se drugima govoriti kako bi trebali živjeti, a pod tepih skrivaju vlastite gadarije. Ne samo da ih skrivaju, nego tim manijacima i dalje omogućavaju rad i pristup djeci.

I ne radi se tu uopće o tome da nisu svi svećenici takvi, pedofila ima među svima, pa i među svećenicima, tu se radi o još jednom pokušaju zataškavanja od strane crkve i to na najgori mogući način.

I onda kada se provode kojekakve ankete, Hrvati najviše vjeruju crkvi. Ovce, ništa drugo, rekao bih. Ja mogu biti vjernik, ali crkvu kao moralni uzor nikako ne bih mogao prihvatiti. I ne radi se tu samo o slučajevima pedofilije. Tu je općenito njihov pristup, propovjedam jedno, živim drugo. Koliko slučajeva ima da svećenici imaju ljubavnice, pa i djecu sa strane, a da u isto vrijeme propovijedaju da je seks prije (ili izvan) svetog braka grijeh, da ne žele pričestiti djecu kojoj roditelji nisu crkveno vjenčani, da osuđuju rastavu braka, upotrebu kondoma.... I to oni koji su se u ime Boga zavjetovali celibatom. Pa zar će mi netko takav držati propovijedi? Netko tko se Bogu zavjetovao, a ništa ne drži do tog zavjeta? A da ne pričam o BMW-ima koje voze, mutnim poslovima, gramzivost za novcem, neplaćanje PDV-a...

Koji će Bog njih kazniti?

I da, sada će opet homoseksualci biti krivi. Jer to je naravno isto, homoseksulanost = pedofilija. I onda taj naš nesretni papa donosi tamo nekakvu odluku da čak ni pritajeni homoseksualci, dakle oni koji u tajnosti drže svoju homoskesualnost, ne mogu biti svećenici. Nije mi jasna ta odluka. Po čemu oni to ne bi mogli biti svećenici? Zato što će zlostavljati djecu? Zna se da je postotak osuđenih homoseksualca pedofila jednak postotku homoseksualca među ukupnim stanovništvom. Dakle samo je 5-10 posto muških pedofila koji zlostvaljaju dječake, a ostalo su pedofili koji zlostavljaju djevojčice. Tako govore statistike osuđenih pedofila.

Osim toga, kako će u sjemeništu ili na teološkom fakultetu provjeravati je li netko homoseksualac ili nije? Možda će im prikazivati gay porniće do iznemoglosti, pa da vidimo kome će se dignuti? Kako će se provjeravati je li se nekome dignuo? Ručno? I tko će provjeravati da li se nekome dignuo? Hoće li staviti oglas za to radno mjesto na Moj-posao.net? Mogu li se i ja prijaviti? A ne, mislim da će crkva rado za sebe ostaviti tu dužnost. Oni sve vole obaviti među svoja četiri zida.

Šalu na stranu, ipak vjerujem da je postotak pedofila homoseksualaca veći među svećenstvom, jer isto tako vjerujem da homoseksualca i inače ima više među svećenstvom nego što ih ima među običnim ljudima. Mnogi homoseksualci vjerojatno razmišljaju, ionako se nikada neću oženiti, mogao bih postati svećenik. Pogotovo oni iz religioznih obitelji. Jednostavno im se to čini kao dostojan izlaz od mogućih pitanja obitelji i okoline o tome zašto se ne žene.

Ali homoseksualac isto toliko zna o poštenju, moralu, ljubavi, obitelji kao i svaki drugi muškarac koji se nikada nije ženio ili imao obitelj. I zašto onda homoseksualci ne mogu biti svećenici? Možda zato što su svi pedofili? Barem nam tako papa poručuje. I baš se on našao...

U cijeloj priči mi je jedino žao onih pravih svećenika, koji cijelim svojim tijelom i dušom žive za svoj poziv i kojima je dobrota na prvom mjestu. Nisam siguran koliko je takvih.

10 komentara:

Anonimno kaže...

Meni se katolička crkva gadi iz previše razloga - neću ih počet nabrajati da ne preopteretim server... A ovaj kojeg si naveo je jedan od njih.

Najozbiljnije razmišljam o osnivanju udruge koja bi se borila protiv upletanja Crkve u svaku poru društva. Da samo jednu stvar promjenimo, svi bismo lakše živjeli i disali...

baky kaže...

na "Živi svijet oko nas," blogu kojeg imaš u linkovima desno, ima dva posta o Majci Terezi. to i previše govori o tome što je katolička crkva.

Jonasy kaže...

baky, hvala na tipu. Vidio sam te postove, ali nisam ih još pročitao. Spremam se već nekoliko dana. Smogovac je bio marljiv.

Anonimno kaže...

Sviđa mi se članak, iskreno, ali neke me stvari smetaju. Nije lijepo što optužujete crkvu za postupke. točnije prijestupe pojedinaca unutar crkve. I ja sam dio crkve a ne smatram se lošim. K tome, peder sam, i znam da< pojedini članovi crkve to blate, ali to nije moj problem već njihov. Znam da me Bog prihvaća takvog kakav jesam, a kretena ima svuda, u crkvi, među pederima, među svima!!! Crkva nije loša. Izrodila je i danas rađa puno dobrih ljudi. Istina, ima pojedinaca kretena, ali mislim da bi ste u objavljivanju ovakvih testova ipak trebali biti malo obazriviji, bar zbog onih članova crkve koji su stvarno ok ljudi, ljudi koji poštivaju tvoj odabir. Eto.

Jonasy kaže...

Anonimno, u potpunosti se slažem s tvojim komentarom i nije mi bila namjera napasti ili optužiti cijelo svećenstvo. Možda nisam dovoljno jasno istaknuo takvo stajalište u ovom postu. U prvom redu krivim pojedince, ali ipak i samu crkvu kao takvu jer mislim da nitko ne može osporiti da ona pokušava sve gadarije koje se događaju u njihovim redovoma sakriti pod tepih. To je ono što mene smeta i to je ono na što sam mislio u ovom postu.
Mislim da bi crkva puno dobila na vjerodostojnosti kada bi se sama ponašala onako kako drugima propovijeda.

Hvala na komentaru.

Anonimno kaže...

Ne mmogu a da i ja ne pohvalim anonimusa radi ovog normalnog i ljudskog komentara... by the way poslao sam ti mail (nisamdostojan)

Anonimno kaže...

Ljudi, ja sam se outao nekim frendovima... ali imam dojam da bi bio još veći problem kada bih svima rekao da sam ateist.

Ili se varam? Budem pokušao.

Naravno da Crkva ima i dobrih strana, ali budimo realni... to je licemjerna organizacija koja krivotvori povijest, obmanjuje ljude, koja odgovorna za ratove, genocid i slično što aktivno što pasivno (dakle UNI :-). I ako jednoga dana uspijem samog sebe obmanuti i povjerovati u Boga, nekako mi se čini da to ne bi bilo posredovanjem Katoličke crkve.

PS: A zašto je meni licemjerje crkve prvo upalo u oči... vjerojatno zato što sam i ja takav bio većinu života prema sebi i prema drugima... jer se nisam usudio priznati svoje gay sklonosti niti samome sebi. Baš sam bio papak.

Fak, počeo sam privatizirati ovaj odlični blog. Jonasy špotaj me ako pretjerujem.

LP od ĆDMišićavca

Jonasy kaže...

Ma naravno da ne pretjeruješ. Vidim ja, ti si lijepo sistematski krenuo u čitanje. Pazi, neke stvari su možda zarazne.

Anonimno kaže...

Nda... navukao sam se na ovaj blog.

Pročitam mjesec/dva (eventualno tri) prije spavanja. Moram nadoknaditi propušteno... Hm... a i po pitanju gay seksa imam neke zaostatke za odraditi :-)

LP ĆDM

Anonimno kaže...

nemislim nikog uvrjedit ali ja znam jednog pedera koji veli za sebe da je crkva dio njega i koji ide nedeljom na misu on mi je to sam rekao a ja kao ateista i heter si mislim kad ga prima što je onda dio njega!?