Svijet sauna u Atlantisu / Ljubljana

09 lipnja 2007

Vodno mesto Atlantis smješten je u BTC trgovačkom kompleksu u istočnoj Ljubljani. Lokacija je stvarno čudna. Uvijek si nekako predstavljam terme u nekoj prirodi, a Atlantis je smješten usred kojekakvih hala, prometnica, industrijskih postrojenja... Valjda su mislili da je lokacija pogodna zbog blizine hrpe trgovačkih centara, a time i blizine puno posjetitelja.

Atlantis je od Zagreba udaljen kojih 140km. Oko 100km je autoput, a nekih 40-tak još je stara cesta kroz Sloveniju. U Sloveniji su dvije naplate cestarina, jedna 1,80€, a druga 1,70€. No i uz laganu vožnju, poštujući propise, stignete tamo za sat i pol. Pred Ljubljanom pratite znakove za Ljubljana vzhod (Ljubljana istok), a siđete na izlazu Industrijska cona MOSTE koji se nalazi neposredno nakon izlaza Ljubljana vzhod. Piše vam i BTC, tak da ne možete fulati. Dalje samo pratite znakove za BTC i Atlantis i, nakon silaska s autoputa, tamo ste za kojih 5 minuta.

Ulaznica je skuplja nego u ostalim saunama. Za 4 sata vikendom trebati ćete izdvojiti 20,90 €. Na glavnom ulazu dobijete narukvicu koja, slično kao i u ostalim saunama o kojima sam pisao, služi za otvaranje vrata od kompleksa sauni i za zatvaranje/otvaranje garderobnog ormarića. Drugačije u odnosu na ostale saune je to što ovdje sve što dodatno unutra naručite (hrana, piće itd) bilježi se na vašu narukvicu, a plaćate na izlazu. Na ulazu ćete dobiti i ručnik, no jedan ručnik vam neće biti dovoljan, pa si svakako ponesite bar još jedan od doma ili ga tamo iznajmite za 3€.

Saune u Atlantisu su organizirane u tri dijela: prizemlje, kat i vanjski dio. U prizemlju se, osim nekoliko sauna, nalazi i bar s restoranom i mali hladni bazen. Na katu se nalazi nekoliko sauna, veći mlačni bazen, manji hladni i još jedan sa toplijom vodom. Tu je i vanjska terasa za sunčanje ili rashlađivanje u hladnijem dijelu godine.



U vanjskom dijelu nalaze se četiri samostojeće kućice/saune, bazen s hladnom vodom koji je spojen kao s nekom špiljom s toplom vodom u kojoj se nalaze i mlaznice za masažu. U vanjskom dijelu također ćete naći dosta ležaljki za odmor. Jedna od sauni je Panoramska sauna s velikom staklenom stijenom i pogledom na bazen. Tu sauna majstor vrši vrtloženje zraka. Ima jedan među njima... mmm. Zgodan nabildani slovenac.

Sve su saune prilično prostrane i uredne, a kroz sve etaže i dijelove raspoređeni su tuševi i prostori za odmor. Zapravo, cijeli je kompleks na visokom nivou. Sve je vrlo čisto i tip-top sređeno. Imaju i raznorazne terapije, poput terapija blatom, soli, čokoladom, medom i tko zna čim, ali za to se trebate telefonski naručiti jer je broj mjesta ograničen. Neke se i dodatno naplaćuju. Nisam niti jednu probao, pa vam ne mogu o tome ništa napisati.

Kao i u drugim saunama, i ovdje je pravilo da su kupaće gaće zabranjene. Ručnik na koji ćete sjesti unosite samo u finske saune, a u parne/turske sjedate golim dupetom na mjesta za sjedenje. U bazene se isto tako ide gol.







Meni najzanimljiviji je vanjski dio (slike iznad) koji je zapravo nudistička zona. Tu su svi cijelo vrijeme goli. To mi je posebno dobro tijekom toplijih dana za hvatanje boje. Lijepo se dobro oznojim, otuširam, ohladim u vanjskom bazenu i legnem na ležaljku. I sve to bez ijedne krpice na sebi. Ma divota. I u unutrašnjem dijelu vlada zakon golotinje, iako se tamo većina ipak ogrne ručnikom kada nisu u sauni/bazenu/pod tušem.
Iako sa sunčanjem i saunanjem treba biti oprezan, jer je koža nakon vruće saune posebno osjetljiva, a time i podložnija utjecaju sunčevih zraka. To isto vrijedi i za solarije.

Posjetitelji su opet raznoliki. Mladi, stari, zgodni, ne tako zgodni, ona/on parovi, on/on parovi, ona/ona parovi. Nitko vas neće mrko pogledati ako odete kao gay par. Tu nema puno turista, uglavnom su posjetitelji ljubljančani.

E sad, opet se po kojekakvih forumima piše (inače nikada ne idem na takve forume, samo sam tako čuo da se priča) da se i u Atlantisu zna svašta događati, posebno u špilji s toplom vodom u vanjskom dijelu. Ja, opet, nikada ništa nisam sumnjivo primjetio. Svi su bili pristojni i svatko je gledao svoja posla. OK, poludignut kurac mlađahnog dečka sa curom ne računam, svakome se to može dogoditi.

Bez obzira što je Atlantis malo dalje od Zagreba i što je smješten u tako neuglednom okolišu, te što se čini da imaju svega tri-četiri vrste saune (pa onda svaka puta tri uz određene varijacije i dobijete 15 sauni), svakako bih vam preporučio da skoknete na jedan ugodan izlet, barem za toplijih dana kada možete iskoristiti vanjsko dvorište. Iskreno, zbog samih sauni ne morate potezati čak do Ljubljane, jer slično postoji i puno bliže nama. Barem ja posjećujem Atlantis uglavnom samo za vrijeme toplih i sunčanih dana.

Vrlo lako tamo možete provesti i cijeli dan, jer uz ulaznicu za sune dobijete i ulaz u ostala dva dijela kompleksa (Svijet doživljaja i Termalni hram). U ta dva dijela nisam ulazio jer je meni četiri sata taman jedva dovoljno za moj ciklus saunanja. Možete uzeti i dnevnu kratu koja je oko 5€ skuplja od one za 4 sata, tako da nije velika razlika. Da ćete ostati gladni ne morate se bojati, jer unutar kompleksa postoji nekoliko restorana, a jedan je i baš u samom Svijetu sauna.

http://www.atlantis-vodnomesto.si

1 komentara:

Anonimno kaže...

zanimljivo! dobro je imati vodiča kroz svijet saunanja u slo.
varaždinec(26) ;)