BB, Hrvoje, dvoličnost i još koješta

30 rujna 2007

Opa, dva posta zaredom o Big Brotheru. Možda bih trebao prihvatiti savjete iz nekih prijašnjih komentara kako je život bez TV-a puno bolji.


Ne znam jesam li ja konzerva, autohomofob, licimjer, dvoličan ili nešto peto, ali gledajući večeras Big Brother čini mi se da je Hrvoje malo pretjerao. Istina malo je i popio, ali kažu “što trijezan misli – pijan govori”.

Evo biti ću u potpunosti iskren i izložiti se opasnosti da me se ovdje razapne. Ali ako već čitate moje postove onda barem trebate znati s kime zaista imate posla.

U mom prvom postu o Big Brotheru htio sam se izdići iznad samoga sebe i prešutiti jednu stvar. Radi se o tome da me je u prvi tren zasmetalo što su u BB stavili jednog toliko feminiziranog homoseksualca. I nije me to smetalo zbog njegove feminiziranosti kao takve, nego što sam smatrao da će naša javnost, ovakva zadrta kakva već je, time samo učvrstiti svoju odbojnost i averziju prema homoseksualcima. Smatram da sam bio u krivu, jer da je ostalo samo na njegovoj feminiziranosti i da se Hrvoje mogao barem malo suzdržati od seksualnih komentara i aluzija vjerujem da bi i većini javnosti postao simpatičan. Znate ono, “Nemam ništa protiv homoseksualaca koji su benigni, aseksualni, koji eto tako postoje, kojima se ne diže kurac na zgodne frajere i ne jebu ništa sa strane, dakle koji su po tom pitanju drugačiji od svih nas heteroseksualaca koji stalno mislimo na seks”.

No Hrvoje se nije mogao suzdržati. Sa stanarkama komentira muške stanare, tko mu se sviđa fizički; kako bi sa Stipom rado nešto konkretno; kako mu nedostaje seks i kako bi najradije od Big Brothera zatražio vibrator; izjavljuje da je spavao sa 70 muškaraca; izjavljuje da bi Gorana volio za dečka; kako bi volio da ga Arsen pukne; otvoreno se nabacuje Goranu i govori mu kako mu je napet i seksipilan; Goranu se nudi da mu pomogne prilikom masturbacije ako mu se umori ruka; dok Goran s Ivanom leži u krevetu u nekom polusnu, transu ili što ja znam gdje, Hrvoje im se uvaljuje u krevet i počne Gorana češkati po glavi preko Ivanine glave nadajući se da će Goran misliti kako ga u stvari češka Ivana... I onda sve to ode ispričati drugim curama i sav uzbuđen izjavljuje kako misli da je Goran ipak znao da ga to on češka i kako mu nije smetalo, ali nije ništa rekao, i kako misli da se zaljubio u Gorana (inače Hrvoje ima dečka koji ga vani čeka).

I zapravo nije to ništa strašno i ne bi tako niti trebalo biti, jer ako ostali mogu, zašto i on ne bi mogao otvoreno pokazati svoje osjećaje i simpatije prema nekome (na stranu što je taj netko heteroseksualnac, barem kako sam za sebe tvrdi)? Pa čak i ostali stanari to čini se dobro prihvaćaju i shvaćaju kao zajebanciju. Evo i Arsen je danas dao “gimme five” Hrvoju nakon što je Hrvoje izjavio da bi volio da ga Arsen pukne (rekoh ja, treba Arsena za premijera). Ali nisam siguran da i ostatak javnosti to tako vidi, jer mi ne živimo u idealnom društvu i još je dalek put da dođemo do neke barem elementarne snošljivosti prema drugačijoj seksualnoj orijentaciji.

RTL je dobio što je htio, show, kontroverzu, skandal, gledanost. Boli njih 8===D za homoseksualce i što će javnost o njima misliti. U redu da smo mi normalna zemlja u kojoj je biti gay barem donekle normalno, zemlja u kojoj postoji više javno priznatih osoba homoseksualca koji se ne srame onoga što jesu i za koje javnost zna ono što jesu, a ne zemlja u kojoj se, uz rijetke iznimke, otvoreno o svojoj (homo/bi)seksualnosti usude progovoriti samo koreografi koji tuku balerine, frikovi stilisti kojima je uzor Michael Jackson (barem prema broju plastičnih operacija), travestiti na privremenom radu u Sloveniji, a evo sada i Hrvoje koji danas u Big Brotheru izjavljuje “Dovedite mi Gorana da mu popušim kurac”. I da smo mi takva normalna zemlja, jedan peder manje-više, bio on ovakav ili onakav, ne bi ništa posebno značilo. No mi nismo takva zemlja.

Žao mi je ako ću neke razočarati, ali nismo svi homoseksualci takvi. Istina, većina nas bi vrlo rado popušila Goranov kurac, ali ne bismo to izjavili na televiziji. Isto kao što bi vjerojatno većina strejt muškaraca, uključujući i one u kući, pojebalo Vitu, ali to ne izjavljuju toliko otvoreno, barem ne riječima “Dovedite mi Vitu da ju pojebem u pičku”.

Da se razumijemo, Hrvoju ništa ne nedostaje. Završio je fakultet, radio u banci, ima dečka dvije godine i to što je on feminiziran ne tiče se nikoga drugoga osim njega. Hrvoje je, za razliku od drugih, iskren, kaže ono što možda i ne bi trebao, pomalo naivan (inače ne bi bio u BB-u), hrabar (inače ne bi bio u BB-u) istina, i tračbaba je, ali u njemu nema nikakve zloće. Reklo bi se, vrlo simpatičan dečko. On to uistinu i je. Ali pitam se što prosječan Hrvat gledajući Big Brother misli o njemu i na osnovu toga općenito o homoseksualcima?

Kada sam ja tako divan i krasan, uzoriti peder, mogao sam se ja prijaviti i tako popraviti sliku javnosti o nama? Mogao sam, ali nemam muda, a osim toga nemam nikakve želje sudjelovati u bilo kakvom show-u, a kamoli realityu. Plus niti nisam tako divan, niti krasan, a pogotovo nisam uzorit. Nisam li i ja dvosmisleno komentirao neke BB stanare, pripadnike jačeg (i ljepšeg) spola i to ne samo na mom blogu? Zar nisam upravo ja objavljivao postove iz kojih su ispadale nabrekle kurčine i dlakave šupčine? Jesam, i opet ću. Zar nisam ja napisao da svršavam čim vidim Chris Melonija ili Colina Farella, i to baš tu, na ovom blogu koji je dostupan svakome? I što je sada to drugačije od izjave da želite nekome popušiti kurac? Nema nikakve razlike osim što moj blog dnevno posjeti tu i tamo netko (i to uglavnom oni koji ionako žele gledati i čitati o kurčinama, isprike onima koji se takvima ne smatraju), a BB dnevno gleda nekoliko stotina tisuća. Nisam li dvoličan, i to debelo?

Nadam se da me niste krivo razumjeli. Ne mislim da sam ja išta bolji, moralniji, bolji primjer, ili bilo šta drugo bolje od Hrvoja. Dapače, možda je on bolja osoba od mene. Ali opet nadam se da ste i shvatili ono što ovim postom želim reći, a to je da mislim da će Hrvojev boravak u kući samo još više ojačati predrasude koje vladaju prema homoseksualcima.

Možda sam u krivu (vjerujte, jako bih volio da sam u krivu), možda krivo gledam neke stvari, možda sam licimjeran, dvoličan, konzerva, kukavica, autohomofob...

Možda je to pravi put, biti iskren i otvoren do kraja bez obzira što misli okolina oko tebe. Možda tako i treba, glavom u zid pa kud puklo da puklo. Vrijeme će pokazati.

13 komentara:

Anonimno kaže...

Nažalost sinoć nisam gledao BB (što znači da danas moram uhvatiti reprizu ako je uopće ima) ali slažem se sa svime što si napisao. Znači, Hrvoje je ipak napravio gotovo sve ono čega sam se i bojao... Ode mast u propast!

Anonimno kaže...

BTW, i ja bih se tamo najvjerojatnije zaljubio u Gorana ;-)

Anonimno kaže...

Ma ja mislim da je hrvoje ipak pretjerao...nije to neki privatan party ma možeš takve izjave davati, nego te gleda pol azemlje koja je još k tome prezatucana. Nama je to normlana spika, ali ljudi vani to vjerojatno gledaju s gađenjem....mislim da bi se trebao malo kontrolirati. Ali opet, sve što radi radi sebi na štetu...na korist sumnjam..

Anonimno kaže...

Otkad je počeo ovaj BB, a s njim se pojavio i Hrvoje, osluškujem komentare okoline o njegovoj pojavi. Svi oni su imali nekakve predodžbe o tome kako to peder izgleda i kako se ponaša. Hrvoje ih je, nekako, sve redom potvrdio - žene mu mogu pozavidjeti na ženstvenosti, voli haljine, štikle, on je diva...i postao ogledan primjer jednog hrvatskog homoseksualca (nebitno koliko je on zapravo reprezentativan). Na sve to mnogi će reći takav je - kakav je, no kad pred pola Hrvatske počne napastovati (pijanog & usnulog) dečka koji mu se sviđa, mislim da prelazi granicu koju ipak ne bi trebao. I ma koliko on outan bio, zar je baš potrebno svekolikoj hrvatskoj javnosti (pa i vlastitim roditeljima) priopćiti kome bi volio popušiti kurac...jedna stvar je bit iskren, ovo je jednostavno glupo...Jedino što se nadam da će se ubuduće ipak malo više kontrolirati, jer koliko sam vidio danas, shvatio je da je pretjerao...vidjet ćemo...
Zagy ;)

Unknown kaže...

No,on ipak nije tamo otišao braniti homoseksualce,njihova prava i ugled i predstavlja SAMO SEBE...E sad da li se to nama sviđa ili ne,druga je priča...

Jonasy kaže...

Naravno da on predstavlja samo sebe, to znamo ti i ja, ali nažalost javnost to ne doživljava tako. Ne kažem da se on (iz obzira prema svim homoseksualcima) trebao ponašati drugačije. Samo sam rekao svoje mišljenje i kakav će utjecaj to imati na stav javnosti prema gay populaciji.

Anonimno kaže...

Jonasy, potpisuje, tvoj tekst. Kad sam cuo sta je bilo, mene je postalo stid (ne znam zbog cega, ali kao da se meni desavalo)...

Slazem se u potpusnoti, nisam zadovoljan sa Hrvojem, dfinitvno tamo treba staviti 2-3 pedera strejt ponasanja, pa da vide sta je peder...samo to bi onda orgijanje postalo, jer i strejteri poludili za njima..

opet ova moja luda masta...c c c c

Queer as bosnian (mrsko mi se logovATI)

Anonimno kaže...

Slazem se sa tvojim postom i sa ostalim komentarima koje sam procitao. Hrvoje bi trebao malo razmisljati kako se prezentira javnosti. Mi nismo u nekoj modernoj europskoj zemlji nego u ovoj konzervi. Stoga on svojim ponasanjem potvrduje sve one steretipe i sve nas svrstava u isti kos, sto nije fer. Time samo pogorsava situaciju i otezava razvoj ovog drustva. Mozda kad izade iz BB kuce dobije koju medalju za hrabrost (onu plavu ispod oka) - malo sam pretjerao al neka tako bude!

baky kaže...

napisao sam jednom već, živim u zemlji u kojoj bi me na vrbu prije objesili moji drugovi pederi, nego najtvrđe seljačine. pljucajte vi slobodno po Hrvoju, na kraju samo pljucate po sebi. jednom si rečenicom, jonasy, sve rekao:

Hrvoje je hrabar!

Anonimno kaže...

Bok, ovde cura iz Dubrovnika. Kao prvo i prvo blog ti je skroz cool. Malo pitanje, može? Ne tribaš odgovorit ako ti je greda... ugl. saznah ja tako prije jedno mjesec dva, da mi je frend gay, ono on mi je reka.... moran priznat da mi nije bilo sve jedno, al onda ti se posloži u glavi, i svatiš da je to skroz Ok s tobon i nema više problema. Al sad pitanje, recimo ti, jel se okreneš za nekom zgodnom curom kad prođe kod tebe, mislin jel se uzbudiš ili tako nešto, pomisliš na to? Možeš li recimo spavat sa ženom, tipa jel ti se može dignit, ili jel se možda možeš natirat da ti se digne, da spavaš s njom? Malo glupava pitanja, al sad mi je skroz ono glava u balunu, šta se kaže.... =)

Jonasy kaže...

Bok Dubrovčanko. Ako su meni upućena tvoja pitanja, evo i odgovora (mogu se i ostali uključiti, LOL).

jel se okreneš za nekom zgodnom curom kad prođe kod tebe,
- ne

mislin jel se uzbudiš ili tako nešto,
- ne

pomisliš na to?
- ne

Možeš li recimo spavat sa ženom,
- ne

tipa
- koji tip, kakav tip? Sa tipom mogu spavat, to da.

jel ti se može dignit,
- prvo sam htio rezolutno odgovoriti ne (obzirom na kontekst pitanja) ali sam u zadnji tren shvatio da bi to bilo malo (u nedostatku hrvatske riječi) unflattering za mene, pa je odgovor ipak - da

ili jel se možda možeš natirat da ti se digne,
- isto kao pitanje iznad. Obično da (unatoč godinama), ovisi o podražajima

da spavaš s njom?
- ne

Malo glupava pitanja,
- nisu glupava (ovo za ozbiljno kažem).

Navrati opet. :-)

Unknown kaže...

mislim da se u reakciji na hrvoja a koja glasi otprilike "evo vidiš ovakvi su ti svi pederi" ogleda samo primitivizam promatračâ odnosno društva (1. zato šta generaliziraju i, još bitnije, 2.zato šta uopće smatraju neprihvatljivim kod homoseksualca onakvo ponašanje kakvo ne bi smatrali neprihvatljivim kod heteroseksualca). hrvoje predstavlja sebe i nije mu pošteno nametat nikakvu drugu odgovornost na leđa.

Anonimno kaže...

Hrvoje se ponaša jako nezrelo, napasno, licemjerno i kao napaljeni pubertetlija. Očito ne razumije da je javnost fokusirana na njega, a mogao je to shvatiti jer je ovo već četvrti BB. Dečko je bez stava o ičemu, samo ogovara sa onim kokošima i ništa pmetnog nije rekao niti napravio. Sramoti sebe, a u očima većine se formira takva univerzalna slika za sve homoseksualce, o čemu si i ti napisao.