Budite pametni

20 listopada 2007

Prenosim u cijelosti članak iz Jutarnjeg lista. Nije sada uopće bitno je li to jo još jedan primjer u nizu “eto vidite kakvi su pederi”, a da se paralelno ne daje i postotak heteroseksulanih osoba sa spolnim bolestima (možda smo postali previše osjetljivi). Možda je tendeciozan naslov članka u kojemu se kaže da spolnu bolest ima trećina testiranih homoseksualca (4,5 posto pozitivno na HIV, 10,6 na sifilis, 13,2 na gonoreju), jer ako ćemo tjerati mak na konac možda su neki među njima bili pozitivni na više od jedne bolesti. Svakako je tendeciozna fotografija koju su objavili uz članak ("Transrodno je zgodno", pa kao da su htjeli reći: kako svi možete vidjeti iz članka to u stvari nije tako).

To sve zapravo nije bitno. Bitni ste vi i vaše zdravlje. I vaš život.

Očito su prošla vremena kada smo bili jedna od rijetih oaza gdje spolne bolesti (posebno infekcija HIV-om) još nisu uzele tolikog maha.



ZAGREB - Razina zaraženosti HIV-om među populacijom spolno aktivnih mlađih homoseksualnih muškaraca na području grada Zagreba doseže razinu epidemije u zemljama zapadne Europe, pokazalo je prvo sustavno istraživanje o spolno prenosivim bolestima među homoseksualcima, koje je na području hrvatske metropole provođeno krajem prošle godine.

Od 360 testiranih muškaraca, njih 4,5 posto bilo je zaraženo HIV-om, a 10,6 posto ispitanika bilo je pozitivno na sifilis. Posebnost ovog istraživanja, osim rezultata, bio je i način provođenja jer je prvi put na području Hrvatske upotrijebljena tzv. RDS metoda (respondent-driven sampling) koja se upotrebljava u populacijskim istraživanjima HIV-a u Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji i Africi.

- Kako bismo počeli istraživanje, najprije smo identificirali početnih deset ispitanika, a svakome od njih podijelili smo tri kupona. Nakon što bi obavili testiranje, njihova je zadaća bila da kupone dalje podijele pripadnicima MSM zajednice (muškarcima koji imaju spolne odnose s muškarcima) i time ih pozovu da se i oni testiraju.

Tijekom tri i pol mjeseca testirali smo ukupno 360 muškaraca, a dobiveni rezultat, zahvaljujući ovoj metodi, u dobroj mjeri odgovara stvarnoj slici pojave spolno prenosivih bolesti među tom skupinom - objasnila je liječnica Ivana Božičević koja je provodila istraživanje zajedno s prof. dr. sc. Josipom Begovcem i drugim kolegama iz Klinike za zarazne bolesti, udruge HUHIV i Iskorak.

Prema rezultatima, gonoreja je identificirana kod 13,2 posto muškaraca, a kako pokazuju dosadašnja istraživanja, te su infekcije u većini slučajeva bez simptoma.

- Bitno je napomenuti da se sifilis, gonoreja i ostale spolno prenosive bolesti mogu prenijeti i oralnim spolnim odnosom - napomenula je Ivana Božičević. Dodala je kako Hrvatska ima šansu da se epidemija HIV-a održi na niskoj razini, a to se može postići povećanim testiranjem osoba koje su izložene riziku, testiranjem na spolno prenosive bolesti, upotrebom kondoma i smanjenjem broja partnera.

Također treba ukloniti barijere u našem zdravstvenom sustavu, koje obeshrabruju populaciju MSM da traži pomoć. Istraživanje su proveli Škola narodnog zdravlja “Andrija Štampar”, Medicinski fakultet u Zagrebu, Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” te udruge Iskorak i HUHIV, a sredstvima Globalnog fonda financirali su ga Ministarstvo zdravstvo i socijalne skrbi te UNDP.

MSM čini 42 posto svih HIV pozitivnih

MSM populacija čini 42 posto ukupnog broja HIV pozitivnih osoba u Hrvatskoj, što znači da oni nose najveći teret HIV infekcije. - Bitno je upozoriti muškarce kako bi bilo dobro da znaju HIV status svog partnera. Nadamo se da ćemo ovakvo istraživanje moći za godinu dana ponoviti kako bismo usporedili rezultate - napomenula je Ivana Božičević.

3 komentara:

Anonimno kaže...

hm.......najviše mi je smiješno u ovom svemu ovaj postotak od 42% svih zaraženih HIV-om ....čine homoseksualci. A koliko samo stotina tisuća str8 osoba NIJE nikad bilo na testiranju. Zanima me koji bi postotak nakon toga bio!

Nažalost......spolne bolesti su relativno lako prenosive kod spolno aktivnih ljudi, ma koliko mi mislili da vodimo siguran sex i makoliko kondoma stavili na pišu! Svi.....ali svi dečki koji su imali sex (mislim na nas gay populacije) sigurno su bar jednom nekome popušili bez kondoma.....i ako imaju peh.....dovoljno je i to da se zaraze nekom od bolesti! Još malo bit će opasno i poljubiti nekoga!

Moja poruka svima je ...budite maksimalno pažljivi.....koristite kondome jer minimalno 50% manje rizika od zaraze ćete imati uz njih. I čuvajte se onih koji namjerno i svjesno prenose zaraze jer ima i takvih!

A ako se već i odlučite bez testiranja prepustiti nekome....onda i budite spremni na moguće posljedice.....do kojih na kraju krajeva uopće ni nemora doći!

Anonimno kaže...

Ja sam bio na tom testiranju kad se provodilo! To mi je bilo prvi put da se testiram za sve spolne bolesti i drago mi je da sam to napravio. Sad sam siguran da nemam nista. Takoder se i moj partner testirao tj isli smo zajedno sto mi je jako drago jer vecina se sa time ne moze pohvalit.

Stoga moj prijedlog je da se testirajte na spolne bolesti i svoje partnere!!!!

baky kaže...

poražavajući rezultati. i malo predrasudama obojan članak, da... ali eto, što je tu je. valja se paziti. meni su i posebno poražavajući rezultati u ovoj anketi ovdje kod tebe... ne mogu vjerovati da je nekoliko ljudi stavilo baš "ne".