Brian Leonard Paddick

05 studenoga 2007

Cijela ideja oko pederskih “uzora” mi je i pala na pamet kada sam negdje početkom godine prvi puta nešto pročitao o Brianu. Odmah sam otišao odguglati za više informacija o njemu, a kada sam mu i sliku vidio pomislio sam, e ovo je peder kakav mi se sviđa. Kako bi ovo trebao biti ozbiljan afirmativan post, suzdržati ću se od prljavih dvosmislenih komentara koji uključuju Briana i lisice za ruke. Zapravo, upravo sam skužio da se niti ovaj put nisam uspio suzdržati. Šalu na stranu, vjerojatno je potrebno puno hrabrosti priznati da ste peder radeći za neku tako mačističku instituciju (?) kao što je policija. Zbog toga mi je Brian prvi izbor za ovu temu. Dobro, pomaže i to što je zgodan...

Brian Paddick je do svog umirovljenja 2007. godine bio najviše rangirani deklarirani homoseksualac u britanskoj policiji, ali i u cijelom svijetu. U mirovinu je otišao s mjesta zamjenika pomoćnika načelnika londonske Metropolitan policije. To vam je nešto kao Policijska uprava zagrebačka. Zamjenik pomoćnika možda i ne zvuči kao osobita titula, ali kada se uzme u obzir da područje koje pokriva Met ima oko 14 milijuna stanovnika, njezin značaj poprilično naraste.

Rođen je u Londonu 1958. g., fakultet je završio u Oxfordu gdje je bio kapetan plivačke momčadi i zamjenik kapetana ragbi tima (mrnjao). Odmah nakon fakulteta zaposlio se u policiji, a cijelo vrijeme svoje karijere bio je buntovnik. Bio je poznat po svojim nekonvencijalnim metodama i željom da se približi građanima. To je posebno došlo do izražaja dok je bio načelnik londonskog okruga Lambeth, jedne od najsiromašnijih londonskih četvrti s visokom stopom zločina.

Javno se deklarirao 1988.g. nakon što se razveo od žene s kojom je bio u braku pet godina. Priznaje da mu je brak poslužio samo kao paravan i da žali zbog toga. Ona mu ništa nije zamjerila, kaže da je to bio odličan brak, te su i nakon rastave ostali u dobrim odnosima. Danas Brian živi u Londonu sa svojim partnerom.

Tijekom svoje karijere postao je heroj onih koji su smatrali da policija treba postati liberalnija. Ne treba ni spomenuti da ga tradicionalisti i homofobi nisu mogli smisliti. Bio je jedan od onih policajaca koji su značili nešto više od same uniforme: imao je integritet, nije bježao od emocija i bio je uzor britanskoj gay zajednici.

Sudjelovao je i na londonskim gay paradama, a 2003. u uniformi je na paradi predvodio kolonu od 80-tak policajaca članova Gay Police Association. Tom prilikom se i sam načelnik Met policije video porukom obratio gay zajednici i pozivom da se više njih uključi u policijske redove kako bi time pomogli u borbi protiv zločina iz mržnje. Što mislite kada će nešto tako učiniti načelnik PU zagrebačke?

Brian je opušten glede svoje seksualne orijentacije, pa je tako jednom izjavio: “Moj donedavni policijski službenik je unaprijeđen i otišao je u službu zaštite kraljevske obitelji. U oproštajnu čestitku napisao sam mu: Isti posao, druga kraljica”. (Same job, different Queen).

Naravno da je tijekom karijere imao mnogo neprijatelja koji su ga pokušavali uništiti. Tako je na primjer 2003. godine njegov bivši partner s kojim je bio u vezi pet godina dao intervju desničarskom tabloidu Mail on Sunday u kojem je tvrdio da mu je Brian dopuštao pušiti marihuanu u njihovom stanu, što je Briana koštalo smjenjivanja s njegove tadašnje pozicije načelnika okruga Lambeth. Nakon što je skandal dospio u novine, stanovnici Lambetha okupili su se na skupu potpore Brianu gdje su mu priredili urnebesne ovacije zahtijevajući od policije da ga se vrati na mjesto načelnika. Čak su otvorili i posebnu web stranicu u znak potpore Brianu. Kasnije su sve optužbe odbačene, a Brian je tužio tabloid zbog klevete i dobio znatnu odštetu.

Ne svojom voljom, nakon trideset godina u policiji ove godine je otišao u mirovinu. Nakon terorističkih napada na londonsku podzemnu željeznicu 2005. i greškom ubijenog nedužnog Brazilca za kojeg su policajci smatrali da je terorist, nesmotreno je izjavio nešto iz čega se moglo zaključiti kako je policija lagala u tom slučaju i sakrivala istinite podatke. Iako smatra da ništa loše nije učinio, te da to što je izgovorio bila istina, to ga je ipak koštalo karijere i bio je gotovo prisiljen povući se. Evo baš jučer ili prekjučer slušam na vijestima da je Met policija i službeno proglašena krivom za ubojstvo nesretnog Brazilca.

Nakon umirovljenja Brianove ambicije nisu splasnule. Razmišlja o kandidaturi za gradonačelnika Londona, za što je već dobio poziv od stranke Liberalnih demokrata da bude njihov službeni kandidat na izborima 2008. Službeno objavljivanje kandidature očekuje se ovaj mjesec.

Trenutno piše autobiografiju za koju je od izdavačke kuće dobio pozamašni predujam. Kaže da namjerava biti u potpunosti iskren i ništa ne sakrivati kako što se tiče privatnog života, tako i profesionalnog. To svi kažu prije nego knjiga izađe, vidjeti ćemo koliko je Brian bio iskren. No imajući u vidu njegovu moguću kandidaturu za gradonačelnika Londona, nekako sumnjam u njegovu iskrenost. Ali dobro, svejedno se veselim knjizi.

Britanska javnost je već na nogama i očekuje se kako će knjiga postati prava senzacija. Novinari ga opsjedaju ne bi li otkrio neki detalj iz knjige, ali Brian šuti kao zaliven jer ga i ugovor s izdavačem obvezuje na neodavanje bilo kakvih informacija. Knjiga “Line on Fire” treba izaći u travnju 2008., a možete se već pridbilježiti na Amazon.co.uk i tako uštediti £6.12 ili preko 60kn, taman da vam pokrije poštarinu, i više od toga. Ja već jesam i jedva čekam da knjiga izađe, a onda zasigurno očekujte i par riječi na ovom blogu, naravno pod uvjetom da blog bude još postojao.

Više o Brianu možete pročitati ovdje.

8 komentara:

NShappy kaže...

znam za njega od pre, citao sam u ''decku''. bas si se informisao, svaka cast!

Anonimno kaže...

I ja sam čuo za njega i mogu reći da je stvarno hrabar čovijek! Velika hrabrost u ovakvim situacijama je i kada ''obični'' čovijek otvoreno govori i nekrije svoju homoseksualnost, a posebno kada to netko na visokim položajima priznaje!

Anonimno kaže...

Bravo Brian! To je najboljši "aktivizem" - da človek odkrito živi svoje življenje. Jonasy,izbral si pravega človeka!

Anonimno kaže...

...
"Knjiga “Line on Fire” treba izaći u travnju 2008., a možete se već pridbilježiti na Amazon.co.uk i tako uštediti £6.12 ili preko 60kn, taman da vam pokrije poštarinu, i više od toga. Ja već jesam i jedva čekam da knjiga izađe, a onda zasigurno očekujte i par riječi na ovom blogu, naravno pod uvjetom da blog bude još postojao."

moram se nasmijati
:)))

jak tip nema kaj!!
moguće da bu i gradonačelnik ak ga tolko rulja voli.

a k tome izgleda, onak mmmm..
muški! nice ;)

varaždinec(26) ;)

Anonimno kaže...

Samo naprijed!!!

baky kaže...

baš je faca!

a što to znači "pod uvjetom da blog bude još postojao"? nemoj da nas zezaš :)

Jonasy kaže...

Ma ne zezam, to sam samo napisao da ne ureknem. Prvo sam htio napisati, tko živ, a tko mrtav do tada, ali sam se predomislio :-).

Anonimno kaže...

Jonasy, da ne bi slučajno prestao blogirati!
Što bih (pametnoga) ja onda čitao u ovaj sitni sat?!

Živio!