Imate posla s genijalcem...

11 studenoga 2007

... a da to niste niti znali. Upravo sam testirao moj blog na njegovu čitljivost i razumljivost odn. koja je razina obrazovanja potrebna da me se razumije i ljudi moji, što da vam kažem, pravi sam genijalac, a zajedno sa mnom i svi vi koji me redovito čitate i razumijete:


Dakle mislim da je ovo razlog za veselje svih nas, a ne samo mene. Od sada više nećete moći čitati moja lažno skromna razmišljanja o sebi kao o nekomu tko je jednostavan i gotovo pa intelektualno uskraćen. Konačno imam dokaz kojeg sam cijeli život tražio: ja sam hard-core intelektualac, dapače, pravi sam ganijalac! Moglo bi se reći, hodajući mozak.

Ako imate imalo hrabrosti, testirajte i vi vaš blog ovdje.

No kada se malo razmisli o cijeloj stvari, možda rezultat i nije tako laskav i možda ne bih trebao tako brzo otvoriti šampanjac. Osim toga niti ne volim šampanjac.

Ono što prvo upada u oči je sponzor kojeg vidite ispod moje markice s ocjenom: Cash Advance Loans. Nekako sam sumnjičav prema svima onima koji lako daju novce. Mogao sam i maknuti taj link iz koda, ali nisam, neka se vidi.

Osim toga, ta aplikacija, pod uvjetom da je imalo ozbiljna, a ne čista zafrkancija, zasigurno ne razumije hrvatski jezik. Gotovo sam siguran da ne razumije niti engleski. Jer da razumije hrvatski bojim se da rezultat ne bi bio tako laskav. Možda bi čak bio i ovakav kao na homerovoj rentgenskoj snimci.

Malo sam prosurfao i pronašao još nekoliko sličnih stranica sa sličnim aplikacijama, na primjer ova.

To mi već izgleda nešto malo ozbiljnije, a dolazi od nezavisne engleske stranice za promoviranje najboljih praksi (ili iskustava) za razvijanje internetskih stranica. Ova aplikacija služi se matematičkom metodom razvijenom u SAD-u još davne 1920. g. a kojom se nastojala odrediti pogodnost određenih knjiga i udžbenika za učenike i studente različitih dobi. Ova metoda uzima u obzir broj rečenica, broj riječi, broj riječi po rečenici, broj slogova po riječi i tko zna što sve ne i onda sve te podatke ubaci u kojekakve matematičke formule koje onda daju indeks čitljivosti i razumljivosti.

I po ovom testu ispada da pišem vrlo zahtjevnim stilom, a indeks čitljivosti mi je 16,63 što spada u razinu akademskih dokumenata. Za usporedbu, Wall Street Journal ima indeks 11, Time i Newsweek 10, a Biblija 6. Ljudi, moj ego je upravo probio egzosferu (vidite, opet jedna riječ za koju niste sigurni što točno znači što je samo još jedan dokaz o mojoj genijalnosti) i mislim da je upravo i napustio Sunčev sustav.

Navedeni indeks zapravo označava broj godina obrazovanja potreban da bi čitatelj razumio određeno štivo. Dakle dragi moji, možete i vi biti ponosni na sebe. Istina po jednom drugom indeksu čitljivost mi je 12 (godina obrazovanja), ali nećemo sada cjepidlačiti.

Po trećem indeksu lakoće čitanja, rezultat mi je 18,81 od mogućih 100, gdje je tekst to čitljiviji što mu je indeks bliži 100 (preporuča se indeks 60-70). Hmmm. Pišem li ja zaista nerazumljivo i komplicirano? Možda sam toliko neinteligentan i pišem toliko zbrčkano da je potreban pravi genijalac kako bi me razumio? Možda da se ipak orijentiram samo na objavljivanje slika i 18+ tekstova? Mislim da ću onu flašu šampanjca ipak ostaviti za neku drugu prigodu.

Govori li to sve skupa i nešto o mojoj pismenosti? Zapravo kada napregnem moje sive vijuge, sjećam se da sam u školi uvijek dobivao loše ocjene iz školskih sastava, što me je uvijek prilično pogodilo. Zapravo, obično je to bila mršava trojka, a kada bih dobio četvorku bio sam presretan. O petici sam mogao samo sanjati.

Ma ne želim se u ovom trenutku opterećivati tim sumnjama. Genijalac sam i sada imam za to i dokaz.

I da, svjestan sam da su ove metode napravljene za tekstove na engleskom, i da, svjestan sam da mi u hrvatskom jeziku baš i ne volimo samoglasnike, i da, svjestan sam da pišem dugačke rečenice u kojima se i sam ponekad izgubim (što je sve utjecalo na rezultate testa), i da, svjestan sam da su moji tekstovi manje-više prelijevanje iz šupljeg u prazno, i da, svjestan sam da matematičke formule ne mogu dobro procijeniti raspored i dizajn što znatno doprinosi čitljivosti, i da, svjestan sam da su to sve ipak samo matematičke formule i da konačan sud o tome je li neki tekst čitljiv, zanimljiv i ugodan za čitanje na koncu ipak donose ljudi.

Ali zanemariti ću sada sve to. Želim se bar jedan dan osjećati kao genijalac!

13 komentara:

Anonimno kaže...

ha ha ha :)

Rezzy kaže...

meni je ispalo: junior high school. :lol: ajd bar nije elementary school.
ali mislim da to nema smisla jer isto tako ja mogu natandrčit milion samoglasnika i ne znam čega pa da imam visoku ocjenu. ne vjerujem u ovo uopće iako je zanimljiva ideja.

Jonasy kaže...

Rezzy, ne bih ni ja vjerovao na tvom mjestu tj. da sam dobio taj rezultat ;-)

Anonimno kaže...

College (Undergrad).

Makar mislim da to nikako ne može biti dosljedan pokazivač.

Anonimno kaže...

I ja isto volim kad nakon dugog istraživanja otkrijem da ništa nisam otkrio!

Jonasy kaže...

LOL anonimno, upravo kako si primjetio ;-).

Anonimno kaže...

nisi možda ti nekaj otkril ali ima zato tu fanova kaj su otkrili ovaj ugodan i zanimljiv blog ;)
moj favorit gayiskreno.blogspot
varaždinec(26) ;)

Jonasy kaže...

fala varaždinec :-)

Anonimno kaže...

Raziskave niso potrebne. Dejstvo je, da smo geji genialci :)

Anonimno kaže...

Dobra zabava!!!

Anonimno kaže...

meni je za moje stranice i blogove frendova ispalo od geinus do high school, pa cak i poor na jednom blogu koji nije azuriran vec godinu dana......

Anonimno kaže...

hahah...loool..meni je ispalo elementary school...a i nije daleko od toga...valjda me zato najviše i chitaju i javljaju mi se klinci i mladjahni decheci...hm..nije ni to loshe....

come to sugar daddy boys ;)))

Anonimno kaže...

otkrio sam na koju foru to radi,gleda duljinu tekstova, slozenost rijeci i posjete, sto imas vise posjete veci ti je rating, bez obzira na sadrzaj i gramatiku, slozensot recenica itd. to ovaj prvi tako radi......