Queer Eye for the Straight Guy

16 studenoga 2007

Nastavljam niz mojih genijalnih postova. Baš sam odgledao Seks i grad. Kako ja volim tu seriju... Baš se uvijek dobro nasmijem. Zapravo mi je smiješak na ustima od početka do kraja svake epizode. Kada je danas Miranda ostavljala poruku Steveu na sekretarici, skoro sam pao od smjeha. A kada se pojavio novi Samanthin jebač i spustio ručnik, well, jedino što mogu reći je da se kod mene ništa nije spustilo.
Počele su reklame. Ljutito sam lupio šakom o kauč, na što me moj kućni ljubimac samo pogledao misleći da je to zbog reklama. Uslijedio je kratak razgovor:

Ja: Zašto ja ne mogu imati takvog dečka kao što je Samanthin?
Kućni ljubimac: Ja ti nisam dečko.
Ja: Pa i pitam, zašto ja ne mogu imati (sa strane) takvog dečka?
Na to se slatko nasmijasmo, bez brige, navikao je on na takve moje ispade.

Nego kada sam već kod televizije, zbog čega u zadnje vrijeme ima toliko reklama za boje za kosu? Valjda je svaka druga reklama za Švarckopf i ostale. Je li ovaj dio godine sezona za bojanje kose? To ide tako u valovima, jedan mjesec su u modi ulošci, drugi boje za kosu, treći gelovi za tuširanje i onda opet ispočetka.

A sada nešto saaasvim drugačije.

Vjerujem da ste većina vas čuli za neku TV emisiju Queer Eye for the Straight Guy. Često se spominjala po kojekakvim drugim TV serijama i filmovima. Mnogi su ju možda i gledali na stranim TV programima ili na Internetu. Ja nisam.

Pa eto, zahvaljujući novom programu Fox Life u kabelskoj mreži B-neta od ove nedjelje možemo ju i mi pratiti. Na stranu što se serija originalno počela emitirati 2003. godine i što se zauvijek prestala emitirati upravo prošli mjesec. Bolje ikad nego nikad. Inače, koliko vidim taj Fox Life će emitirati serije koje su odavno kod nas emitirane, ali dobro, nečega se možemo prisjetiti, a tu i tamo pogledati i nešto novo.


Queer Eye for the Straight Guy je reality show gdje petorica pedera pokušavaju preurediti (makeover) nekoga, obično strejt muškarca, na način da mu promijene garderobu, preurede stan, daju savjete o njezi tijela, lica, kose, noktiju, savjete o hrani, stilu (života) i općenito da od njega naprave pristojno (i mirišljavo) ljudsko biće odn., da budem malo i prost, metroseksualca. I sve to naravno začinjeno uobičajenim stereotipima o tome kako pederi imaju ukusa, kako su posebno stručni po pitanjima mode, uređenja interijera, stila, kulture i slično. Jesu li to stvarno stereotipi ili ne, ne bih sada o tome. Samo bih rekao gdje ima dima ima i vatre. Možda nisu stručni, ali bi to svakako htjeli biti. Kažem “oni” jer za sebe mislim da nisam nešto jak po tom pitanju. Nije da se pravim mačo muškarac, nego je stvarno tako...

Serija je bila vrlo gledana, dobila je i nagradu Emmy, a petorica fantastičnih (Fab Five) postali su superzvijezde i kulturološke ikone. Časopis Out proglasio je seriju ”najvećom uspješnom gay stvari” za 2003. godinu. Lokalizirane verzije su prikazivane po mnogim zemljama, ali bez većeg uspjeha. Ako mogu prikazivati hrvatsku Mijenjam ženu, možda će jednoga dana biti i “Queer Eye for the Straight Guy “. Konačno bi se ovi naši silni stilisti, kuhari, vrtlari itd. mogli naći na domaćem terenu.

Uglavnom, ne skrivam da me zanima kako taj reality izgleda, i zato nedjeljom u 19h na Fox Life (repriza subotom u 10h), vrijeme ću rezervirati za Queer Eye for the Straight Guy. Čak su i smislili neki prijevod tog naziva, ali ubijte me sada, ne mogu se sjetiti. Nešto strašno originalno. Nije "Pederski pogled kako bi hetero frajer trebao izgledati i ponašati se", ali to vam je, manje-više, doslovan prijevod.

5 komentara:

NShappy kaže...

nisi to gledao ??? ja imam par epizodica koje je cimer nabavio pre par godina, ko zna kako... inace, mozes ih videti na onom snimku sa dodele mtv nagrada kada su se madonna i britney poljubile, oni su bili u publici i padali u trans. kada je madona izasla na scenu bas su njih zumirali... ma, to je skroz dobra serija, blago vama, u srbistan ce doci samo ako je pink otkupi i baci u neki shit termin kao sto je uradio sa ''Domacicama''...

Jonasy kaže...

NShappy, pa taj Fox Life ti je nešto kao MTV Adria. Isti program, drugačiji titlovi, za područje bivše Jugoslavije. Čak mislim da mu je puno ima Fox Life Regional. Znači i kod vas bi trebao biti dostupan preko kabelskih operatera.

Rezzy kaže...

nemam fox life i nisam nikad pogledao niti jednu epizodu. pogledao bi da mi netko da... :D ne da mi se skidat takve stvari kad već imam svojih filmova i serija na pretek za skidanje... :D

NShappy kaže...

mi imamo naš fox i fox crime, za Life nisam siguran posto ne gledam tv... odvikao sam se pre godinu dana i skroz sam zadovoljan ;)

Anonimno kaže...

Gled'o na diviksima :-)