Dana Han: Vitezovi Arijadnine niti

25 svibnja 2008

Kod nekih knjiga ne mogu dočekati niti da ih pročitam u cijelosti, a već moram nešto napisati. Kod drugih, prođe i o-ho-ho vremena da se pohvalim kako sam opet nešto pročitao. Ovo je jedna takva knjiga.

Radi se o domaćoj knjizi, unatoč imenu autorice i unatoč spominjanju ove neke Arijadne. Kao i vi, niti ja nisam imao pojma tko je ta Arijadna, ali to je u knjizi lijepo objašnjeno.

Nije riječ o gay knjizi, ali ima gay likova. Nema seksa, ako vas to zanima. Mene ne zanima, samo vas dobro poznajem, pa rekoh da vas unaprijed obavijestim kako se ne bi bespotrebno razočarali. Radi se u stvari o krimiću. Knjizi prvijencu GrozDANE HANžek, liječnice.

Knjigu sam pročitao za jedno popodne. Ne zato što mi je bila toliko zanimljiva, nego zato što ima prilično skroman opseg. Svega 120 i koja stranica prilično velikog fonta i pristojnog razmaka između redova. Skromno sigurno nije prava riječ. Mogu zamisliti koliko je truda potrebno napisati nešto na 120 stranica, a da sve to skupa ima nekog smisla.

Možda možete već i pretpostaviti da me se knjiga nije nešto posebno dojmila. Korektno, lagano, realno, bez i trunke filozofiranja. Stil me malo podsjetio na Damira Radića, barem na one dijelove gdje on ne filozofira.

Znam da stalno zanovijetam kada u nekim knjigama ima puno filozofiranja, ali ova knjiga mi je pomogla shvatiti da zapravo i volim malo filozofiranja, Ali stvarno malo, mrvicu, na kapaljku. Ovdje toga uopće nema. I to mi nedostaje. Nedostaje mi uživljavanje u likove, nedostaje mi ona neka tajna veza koju volim osjetiti s autorom dok ga čitam. Iako mi se čini da Dana ima duha i na pretek. Kao i stila i humora. I sudeći prema fotki na koricama, baš simpa izgleda.

Radnja je, manje-više, ovo:



Knjiga je korektna. Čak i zabavna na neobavezan način. Mogao bih ju zamisliti kako izlazi u nastavcima nekih dnevnih novina. Mogao bi se po njoj snimiti i sasvim pristojan film. Dapače, odličan film, kada malo bolje razmislim. Jeste li pročitali knjigu Brokeback Mountain? Ja jesam, btw. To je zapravo teško nazvati knjigom jer se radi o kratkoj pričici. A tako je po njoj fenomenalan film snimljen. Iako tematski potpuno drugačija, i ova knjiga bi mogla poslužiti za dobar scenarij. Krimić s gay motivima.

Ako planirate ovo ljeto provesti barem jedno usamljeno popodne na nekoj plaži, ponesite si ovu knjigu. Neće vas previše zaokupiti, pa ćete i dalje na miru, kroz sunčane naočale, moći promatrati što se oko vas zbiva, bez bojazni da će vam neki ultra frajer potpuno poremetiti koncentraciju i da ćete izgubiti (Arijadninu) nit. I što je najbolje, knjiga vam neće niti previše opteretiti prtljagu, a možda vas i zabavi.

4 komentara:

količar kaže...

ah jos jedna na popisu tu cu procitat nakon t.williamsa.

Anonimno kaže...

Znači li to da nam savjetuješ da ovu knjigu možemo čitati da lakše zaspamo na plaži ili se radi o literaturi napisanoj u dva, tri poslijepodneva?

Angel&Wolf

angelwolf.blog.hr

Jonasy kaže...

Čuj, ja se bojim išta savjetovati, ali ako baš moram, onda ono prvo, dušu dalo za plažu, možda čak i za zaspati na plaži.
Inače sumnjam da je knjiga napisana u dva-tri popodneva. Vjerujem da se Dana potrudila.

Anonimno kaže...

Slažem se od riječi do riječi s kritikom.