Prava flegma

03 svibnja 2008

Mislim da se ne poznajem dovoljno. S druge strane, nisam niti siguran da bih se htio upoznati. Možda bi me čekalo totalno razočaranje?

Zaista ne znam što bih mislio o sebi. Sklon sam biti prilično samokritičan, barem potiho u sebi. I mislim da sam prilično skroman, možda je bolja riječ nesiguran u sebe, u svoje vrijednosti.

Ne znam primati komplimente, uvijek mi je neugodno. Kada me netko za nešto pohvali, često u sebi mislim da sam nezasluženo dobio pohvalu, da oni ne znaju moje pravo lice. Čak i na poslu, nadobivao sam se pohvala, ali meni je to gotovo neshvatljivo. Pomislim, samo čekajte da vas uskoro razočaram ili ma kako se ja to uspijem uvijek provući ili kakvi su tek drugi ako sam ja za pohvalu?

Možda to nešto govori o meni? Možda sam poslušni sluga koji nema svoje ja i koji jednostavno bez pogovora napravi ono što mu se kaže? Ili ipak nešto vrijedim? Pa ne prešutim baš sve, pa ponekad i ja imam koju dobru ideju? Pa ponekad i ja imam nešto samoinicijative?

Ispunio sam test o tome kakvog sam karaktera. Po njemu ispada da sam prava flegma ili kako tamo stoji flegmatični melankolik s debelom prevagom na flegmatičnu stranu.



Složio bih se s onim dijelom što se tiče flegmatičnosti, čak bih to za sebe i prije ovog testa rekao. Mislim da to ljudi i misle za mene. Ali što ja mislim o sebi? Jesam li ja zaista flegma ili samo želim biti takav pa sam upro svaki dio svog bića takav i postati? Je li moje pravo ja nešto drugo? Je li ono duboko sakriveno? E, tu već nisam tako siguran...

Kaže i da sam popriličan melankolik. Ne znam. Ne osjećam se sjetno, niti tužno, više se osjećam onako lagano, bez pritiska. Osjećam se kao da ležim na nekoj lijepoj terasi (moje) vile na moru, na udobnom mekanom ležaju, lagano se čuje neka fina lagana glazba, možda neki chill-out južnoamerčkog ritma, prekrasan je sunčan dan, pogled na istinski plavo more onako kako to samo naše more zna biti, lagana hladovina, blagi povjetarac, vruće je, ali ne prevruće, osjećam ugodnu toplinu na koži, čitam nešto lijepo, mediteranski mirisi, piće je kraj mene, a na meni rasni mediteranski frajer... Eto tako bih ja sebe opisao. Dobro, osim onog zadnjeg dijela. To sam dodao da ne zaspite od dosade.

Problem je što svega toga nabrojanog nemam. Možda i jesam melankolik? Možda je to uzrok moje melankolije? Što bih htio takav biti, što bih htio sve to imati, a nemam? Zvučim li vam depresivno? Sada kada malo razmišljam, možda i jesam melankolik. Depresivan je možda preteška riječ. Ima neki psihijatar, psiholog među vama? Samo neka mi ne kaže da sam totalno sjeban. Ne volim loše vijesti.

Ma možda sam ja nešto sasvim drugo, samo sam previše samokritičan i nesiguran u sebe. Probao sam biti iskren dok sam rješavao test, ali sam u isto vrijeme i pomišljao da sam možda presamokritičan i da bih trebao označiti neke druge ponuđene odgovore. Možda sebe vidim lošije nego što u stvari jesam? Možda nisam flegmatični-melankolik nego sam zapravo presamokritični-nesiguranko? Uf, to još gore zvuči.

A možda ja previše upotrebljavam riječ možda? Već sam to primjetio i ranije, ne samo u ovom postu.

Pitam se hoću li se ikada zaista dovoljno upoznati? I kako zapravo mogu poznavati druge kada niti sam sebe dovoljno ne poznajem?

I previše upotrebljavam upitne rečenice. Previše pitanja, a premalo odgovora. Ne valja previše razmišljati. Treba gledati sapunice na televiziji i jednostavno uživati život bez nepotrebnih pitanja.

Pri rješavanju testa trebate upisati i svoj e-mail. Upravo sam išao pogledati je li mi nešto došlo i jest. Dobio sam linkove na objašnjenja što su prednosti i mane vaših karakternih osobina kad su u pitanju vaše emocije, vas kao roditelja, na poslu i kao prijatelja. Upravo sam to malo bolje proučio i prilično je zanimljivo. Na moje veliko iznanađenje, prepoznao sam se gotovo u svemu. Znate što su neke od mana melankolika? Skeptičnost prema komplimentima i umanjivanje vlastitih vrijednosti. Ko prstom u govno! Hehehe, ali zaista to nisam znao prije nego sam napisao sve ono gore u tekstu.

Većinu osobina melankolika koje su tamo navedene ipak ne bih sebi pripisao, ali sam zato jak kod flegmatičnih osobina. Gotovo sve su moje, i dobre i loše. Izgleda da ima nešto u ovom testu! Juhu, konačno znam tko sam – flegma! I sviđa mi se. S primjesama melankolika. To mi se manje sviđa. Ali barem imam više pozitivnih, nego negativnih osobina melankolika.

Možda odem sada spavati. Ili da možda prvo malo čitam novu knjigu koju sam započeo? Nije loša ideja, jer je knjiga poprilično dosadna, pa me možda i uspava. I kućni ljubimac mi je maloprije otišao na spavanje. A da ga možda probudim i da lagano nabacimo kakav seks? Možda bi mi sada zaista baš legao jedan dobar seks?

Zašto tamo kod objašnjenja karakternih osobina nema i kakav je tko u seksu? Pitam se kakve su flegme u seksu?

Evo, i vama se konačno pruža prilika saznati tko ste. Kliknite ovdje.

3 komentara:

Anonimno kaže...

ja sam sve tu negdje podjednako ali ipak sam najviše ispao melankolik. taj test smo i osnovnoj radili. i onda sam ispao većim dijelom melankolik.

količar kaže...

ja sam 40% melankolik, 50%flegma i 10% kolerik, koja kombinacija sasava.......

Anonimno kaže...

Pa Jonasy, ako bih znao kakv če ti bit život od začetka i do kraja bi ga volio. ja osobno volim da mi je svaki dan neku uzbuđenje. I sviđa mi se ovaj post jer je stvarno osoban. Pa svi smo po koji put nesigurni, jer imamo SVOJE probleme koji se nam čine veliki. i možda zvučim malo kliše ali takav kakv si si jedinstven. I možda te tvoj dragi voli zbog toga.
BTW - ova debata dobra je uz jednu dugu kafu. kada češ bit u SLO javi...