Kuhajte sa mnom: Brokula s njokima

10 kolovoza 2008

Znam da ste svi nestrpljivo očekivali moj novi recept. Stvarno nismo jako dugo ništa zajedno kuhali, a tako je bio odličan feedback na moje prošle specijalitete.

Ovo bi bilo idealno vrijeme da pokušate nešto sami iskemijati. Starci su vam vjerojatno na moru, ono što vam je mama spremila u duboki odavno ste pojeli i što sada? Ne možete svaki dan u McDonald's ili naručivati pizzu.

Osim toga, dajte se malo uozbiljite, shvatite da ste pederi i da vam navjerojatnije za koju godinu, kada se budete, nadam se , konačno odselili od staraca, više neće imati tko kuhati. Nakon selidbe još ćete neko kratko vrijeme mami malo-malo svraćati na ručak, ali s vremenom to će se početi svoditi na vikende ili samo na nedjelju. Vrijeme je da nešto i sami naučite.

Ali da ne budem totalni crnjak i pesimist, možda imate u vidu kakvog zgodnog frajera kojeg biste rado pozvali doma na neobavezni ručak (a poslije tko zna), ali se jednostavno ustručavate jer vaše kulinarske sposobnosti ne idu dalje od pomfrija.

A i vas dvoje-troje malo starijih, koji ponekad ovdje navratite jer ste i sami dovoljno infantilni mladoliki kao i ja, možda i vi nešto naučite.

Već sam bezbroj puta rekao kako u našem domu kuhar nisam ja, ali to ne znači da ponešto i sam ne znam skuhati. Uglavnom vrlo jednostavne i brze stvari, kakva je i slijedeća. Glavni sastojak je djeci omražena brokula. Obožavam brokulu.

Recept je za dvoje. Nedavno sam ga baš pripremio, što sam i ovdje spomenuo. Točnu količinu sastojaka ne znam, jer uvijek kuham iz glave, onako otprilike. I ne radi se zapravo o pravom, velikom i kompliciranom jelu, nego samo o prilogu.

Trebat će vam jedna veća glavica brokule ili dvije manje, maslinovo ulje, komadić slanine, jedna mala glavica luka, tri češnja češnjaka, 200 gr vrhnja za kuhanje, sir parmezan, sol i papar. I naravno paketić smrznutih njoka.

Uzmite jednu srednju glavicu brokule, raščerupajte ju na one njene manje cvjetove tako da budu otprilike iste veličine. Možete iskoristiti i njezinu debelu stabljiku koja je obično teža od samog cvijeta pa kad ste ju već platili šteta je ne iskoristiti ju, no prethodno ju ogulite i pripazite da u potpunosti skinete debelu žilavu koru i da ostane samo mekana srž koju isjeckajte na kockice. Sve dobro isperite pod mlazom hladne vode.

Cvjetove i kockice stabljike stavite u posoljenu kipuću vodu i kuhajte dok ne omekša, recimo 15 minuta. Kako stabljici treba nešto više vremena da omekša, možete prvo nju staviti kuhati jedno 5 minuta, a zatim dodati i cvjetove. Osobnom volim kada se brokula dobro skuha i ocijedim je tek prije nego se cvjetovi počnu raspadati.

U malo dubljoj posudi (ne u tavi), na maslinovom ulju popržite malo narezane slanine. Znam da će se sada neki i lijevom rukom križati, jer kao prvo - neki kažu da se ne prži na maslinovom ulju i da ga je šteta tako upropastiti i kao drugo - slanina i maslinovo ulje, kako to može ići zajedno? Baš me briga što oni kažu, ja tako volim. Osim toga, za prženje ne morate koristiti vrhunsko maslinovo ulje, dobro će poslužiti i ona jeftinija varijanta.

Kada se slanina malo isprži (recimo do pola) dodajte sitno isjeckanu malu glavicu luka i pržite dalje dok luk ne poprimi zlatnu boju. Pred sam kraj dodajte tri češnja isjeckanog češnjaka i pustite da se još prži kojih 30-tak sekundi, tek toliko da češnjak pusti svoje predivne sokove. Preko svega isipajte vrhnje za kuhanje, malo posolite i popaprite i pustite neka još krčka 2-3 minute.



Umjesto običnog vrhnja za kuhanje možete koristiti i već gotovi umak od parmezana kojeg u dućanima također možete naći u tetrapaku u pakiranju od 200 gr. Obično stoji u frižideru odmah kraj vrhnja za kuhanje. Ako ga ne možete naći, nakon što ste dodali obično vrhnje za kuhanje, odmah istresite i naribanog parmezana iz vrećice, otprilike pola vrećice bi bilo dosta. Umjesto parmezana, oni avanturističkiji raspoloženi mogu dodati i usitnjenu gorgonzolu, ali u tom slučaju potrebno je još koju minutu dulje kuhati da se gorgonzola sasvim rastopi. A treća varijanta je da uopće ne dodajete parmezan za vrijeme kuhanja, nego ga pospete kada jelo već bude servirano.

Budite oprezni s dodavanjem soli, jer je parmezan sam po sebi prilično slan, pa tako i taj već spomenuti gotov umak od parmezana. Osobno dodam tek prstohvat-dva soli.

Dakle, dodali ste vrhnje, prokuhali sve zajedno koju minutu, još vam je jedino ostalo da u sve to umješate skuhanu i ocijeđenu brokulu i još dok je posuda na vatri sve skupa dobro promiješate. Osobno volim da se brokula raspadne tijekom miješanja (zato ju dobro skuham) i da ostanu vidljive samo male zelene mrvice odn. pupoljci.

Smrznute njoke ubacite u kipuću zasoljenu vodu i kuhajte dok ne isplivaju na površinu. Ocijedite ih i ubacite u posudu s umakom i voila, prilog je gotov. Uz ovo poslužite neko meso, ali i ne morate. Njoki mogu biti i glavno jelo bez ikakva mesa. Osobno ipak preferiram napraviti i meso, a ovdje mi najviše odgovaraju pileći šnicli, bilo pohani, bilo pečeni na grill-u ili grill tavi.

Uz ovo jelo uvijek napravim i salatu, bilo klasičnu zelenu s dodatkom malo nasjeckanog češnjaka ili miješanu (luk, paprika, paradajz) s dodatkom malo nasjeckanog svježeg kopra.

Nemam riječi koliko je meni fino ovo jednostavno jelo kojeg možete pripremiti u manje od sat vremena.

Dakle, namamili ste tipa doma, skuhali mu fini ručak ili večeru, dalje je sve na vama. Za taj dio recepta nemam.

3 komentara:

mauro kaže...

kao profi samo primjedba na vrijeme huganja brokule,15' je too much, doviljno 5 ili 6'.Ipak je poanta brokula a ne vrhnje ili njoki. No ti tako voliš:-)

Jonasy kaže...

OK, ako je od profija, onda prihvaćam :-). Al kad ja volim da se raskuha i raspadne...

količar kaže...

mrzim njoke, povraca mi se od njih,ali brokulu volim.....pozz