Moj prošli život

28 kolovoza 2008

Imate li neki period iz prošlosti, određenu lokaciju na zemaljskoj kugli, određenu grupu ljudi ili naciju s kojima se na neki čudan način osjećate povezani? Ili možda sve to troje zajedno?
Ja imam. Iz nekog neobjašnjivog razloga osjećam se čudno povezanim s crncima s američkog juga za vijeme robovlasništva. Nekako sam posebno osjetljiv na njihove patnje i uvijek s velikim zanimanjem pogledam kakav film ili dokumentarac na tu temu, te dublje, nego što bi bilo uobičajeno, proživljavam u sebi sve ono kroz što su prolazili. Ponekad mi se čini da sam u nekom prošlom životu bio rob na američkom jugu. Zapravo, čini mi se da sam bio debela crna ropkinja.

Samom se sebi čudim kako još nisam pročitao i neku knjigu na tu temu. Ako netko ima koju za predložiti, molit ću lijepo.

Valjda iz istog razloga posebno volim Gershwinov standard «Summertime». Za mene je to zapravo izuzetno tužna pjesma od koje se uvijek naježim. Mogu se zamisliti kako kao debela, tužna i nad svojom sudbinom nemoćna crna ropkinja (dadilja ili u najmanju ruku kuharica, nikako ne obična ropkinja na poljima pamuka, ipak ja nisam baš za fizički rad), negdje u bespućima sparne Alabame ili Virginije, jednog vrućeg kolovoškog popodneva uspavljujem bebu mojih bogatih bijelih gospodara pjevajući joj tiho «Summertime, and the livin' is easy, tata ti je bogat, mama lijepa, a ja sam faking sjebana crna ropkinja koja tu trune umjesto da uspavljujem svoje crno dijete…».

Možda niste znali, «Summertime» je Gershwin komponirao 1935. godine za operu «Porgy and Bess» i od tada pjesma je doživjela preko 4000 obrada i spada među najpopularnije pjesme svih vremena.
Poslušajte snimku Elle Fitzgerald uživo iz Berlina 1968. godine.




Općenito sam slab na crnačku glazbu, a posebno gospel, funk, soul, house, acid jazz, smooth jazz i sve njihove kombinacije, a pogotovo kad ih izvodi neka debela crnkinja. Aretha, Chaka, Patti Labelle, Ella Fitzgerald, Mahalia Jackson, Queen Latifah, Etta James, Ruth Brown, Big Mama Thornton, Big Maybelle Smith, Millie Jackson… Ovo su samo neke koje sam se uspio prisjetiti uz pomoć mog najboljeg prijatelja Google-a. Ima ih ih još sigurno jako puno. Namjerno sam izostavio gay clubbing ikonu Marthu Wash, jer me toliko podsjeća na jednu drugu divu (hrvatsku), da mi je to potpuno uništilo svaku iole pozitivnu sliku o Marth. Nuff said.

Meni je ipak najdraža fenomenalna Jocelyn Brown s neponovljivim i jedinstvenim glasom bez kojeg bi mnoge njene pjesme jednostavno bile obične. Rođena 1950. u Sjevernoj Karolini, malo toga je objavila pod svojim imenom, a veći dio svoje preko 35-godišnje karijere je posvetila pjevajući za druge, kao što su npr. Incognito, NuYorican Soul i hrpa drugih DJ-jeva i bandova. Iako je snimila dosta smeća, pogotovo u 70-tima i 80-tima, ono što radi zadnja dva desteljeća je fenomenalno.



A sada čista umjetnost. Ovo je u rangu Mozarta, Michelangela, Leonarda, Caravaggia, Berninija, Corbusiera, Vitruvija, Colt Studija, da nabrojim samo nekolicinu najznačajnijih umjetničkih umova svih vremena. Incognito feat. Jocelyn brown - Always There:



A za odlikaše i one koji žele naučiti nešto više, te za one kojima nikad dosta Jocelyn (a takvih znam da ima jako puno), evo je još malo. Ljuti disco «All About the Music»; genijalna «It's Alright, I Feel It» koja obuhvaća sve ono što volim, soul, funk, acid-jazz, latin, gospel; pa onda da-svršiš akustična verzija «Always There»; klasik iz 1986. i prva pjesma koju je izdala pod svojim imenom «Somebody Else's Guy”; još jedna ludara od pjesme i to opet sa Incognito u «Nights Over Egypt»; disco/house pjesmuljci “I Don’t Want You Anymore” i «Ain't No Mountain High» koji bi bez njenog glasa i ostali samo to – disco pjesmuljci; vrhunski clubbing u «Hold Me Up» i «Believe»; i za kraj poslastica: «I Am the Black Gold of the Sun» s Nuyorican Soul.

JocelynBrown

6 komentara:

količar kaže...

e bas si pogodio post i muziku,svaka cast. obozavam ju. nego kazu,ne znam kolkosi ti na te stvari, ovo sto kazes za prosli zivot, ako te ta tematika zanima, pogledaj si knjigu (u stvari je vise komplet od 7 komada)od Lazareva dijagnostika karme, ja sam to procitao i ne znam nekako sebe shvacam drukcije,neko ce reci budisticko/hindusiticko smece no nije tako. po lazarevu sve sto nam se desava sada u zivotu i neka ogranicenja i stvari i neke odluke, da to sve donosimo iz nasih proslih zivota i da sami sebe krivo percipiramo.a e sad ja sam citao jos u bolnici jendu odlicnu knjigu bas o beracima pamuka za vrijeme robovlasnistva, koja je u biti autobigorafska, napisao ju je sin bijelog robovlasnika koji se igrao sa djecom robova i posebno se sprijateljio sa svojim vrsnjakom koji je kasnije postao njegov osobni rob. ima dosta neke skrivene homoerotike,mada je on kao napravio dijete ropkinji,ali je jako zanimljiv njegov odnos sprm tog svog osobnog roba i ostalih robova, budem ti potrazio kako se knjiga zove pa ti javim. znam da je neko drvo u nazivu knjige.

ovo sto kazes z apovezanost s nacijom ,ja ne znam ali mene je daleki istok uvijek nekako privlacio i beduini i pustinje.

Jonasy kaže...

E super Kolichar, baš mi dobro zvuči ta knjiga o beračima pamuka. Ajde upregni malo vijuge i sjeti se naslova/autora!

Anonimno kaže...

Ne znam kakve veze glazba i Colt studios imaju skupa ali ajde dobro. Hehe. A ovaj house mi je tlak digao lagano... Haha ne podnosim ga baš. Al ajde bar sad znam što voliš slušat.

Anonimno kaže...

Već skoro godinu dana, svaki put kad dođem na ovaj blog se uvijek iznova iznenadim koliko smo slični... Ovaj zadnji post je bio pogodak u sridu :))
Meni najdraža je Dinah Washington. Pa ti u skladu s tim predlažem slijedeći link: http://www.last.fm/music/Dinah+Washington/+similar

Enjoy! :* :)

mauro kaže...

kaj nisam ja prije par postova preporucio lazareva i co ??

Jonasy kaže...

Jesi Mauro, preporučio si i imam to u vidu.
Ovaj puta sam tražio preporuku za neku knjigu o robavlasništvu u SAD (samo da nisu Korijeni :-) )