Ideal

27 rujna 2008

Ležim danas udobno izvaljen na kauču, dok iz kuhinje dopiru mirisi ručka što ga sprema kućni ljubimac, i uživam u filmu «Mačka na vrućem limenom krovu». Prije nego pomislite kako sam grozan, u svoju obranu moram reći da sam prije toga usisao cijeli stan, obrisao prašinu i oprao kupaonicu. I ne samo to, nego sam oprao jednu mašinu veša, a druga me još čeka. Tek toliko da se zna.



Kada je kućni ljubimac privirio u sobu, pitao sam ga tko mu je zgodniji, Paul Newman ili Liz Taylor. I on se sa mnom složio, radi se vjerojatno o dvoje ljudi koji su se možda najviše približili idealu ljudske ljepote. Barem za nas dvojicu. Zaista sam uživao u filmu, ne samo zbog odličnog filma, nego i zbog istinskog uživanja u ljepoti tih dvaju ljudskih bića. Iskreno, ne znam tko mi je ljepši, barem ako se pokušavam koncentrirati na čistu estetiku.

I onda malo kasnije vrtim po teletekstu gdje pročitah da je danas Paul Newman preminuo. Valjda je ovaj rujan koban za umjetničke duše. Dino Dvornik, Sonja Savić, a evo sada i Mr Blue-Eyes Paul Newman. Osim što je bio veliki glumac, bio je i veliki čovjek i filantrop. Iskoristio je svoje svjetski poznato ime i osnovao tvrtku koja isključivo proizvodi zdravu hranu i čiji sav profit odlazi u humanitarne svrhe. Do sada je tvrtka donirala preko 250 milijuna dolara. Suosnivač je i niza ljetnih kampova u više zemalja za teško bolesnu djecu. Ti kampovi svake godine ugoste preko 13.000 djece. Prošle godine je donirao 10 milijuna dolara za stipendije studenata jednog umjetničkog koledža, a tu su i nebrojene druge donacije i aktivnosti, od kojih mnoge i na političkom planu. Da je barem više takvih ljudi.

6 komentara:

NShappy kaže...

lep i spolja, lep je bio i iznutra... r.i.p.

Anonimno kaže...

meni je on definitivno ljepši (ako se već uspoređuje muška i ženska ljepota)!

količar kaže...

ja sam gledo maraton njegovih filmova, on je meni jedan od najboljih glumaca ikad. ja inace ne voli te stare filmove, ali njegovi su nesto,ne znam, on je od onih glumaca stare garde kak se kaze, poseban, a sto se tice njegovog izgleda, moram priznat da je on meni predivan, gradja tijela, lice, sve ,stvarno spada u onu skupinu posebno lijepih ljud. a liz taylor, uf predivna zena. i nju kad se vidi, kod nje nemam rwakciju u njenim mladjim danima, ko na na ostale zene u stilu u jebote kak je dobra, s primisli kak bi ju bilo dobro posevit, nego ono bas je lijepa, uzivas ju gledat...

Anonimno kaže...

Vrlo zanimljivo pises i volim te citati, ali ovo "kucni ljubimac" mi uvijek bode oko. Nekako mi kucni ljubimac ne ide za partnera kojeg volis, dijelis s njim lijepo i manje lijepo u zivotu, uh ne zamjeri mi, ali to moze biti macka, pas, ptica, hrcak... morala sam ti to reci.

Jonasy kaže...

Hvala, hvala, i znaš što ću ti reći, i meni to malo bode oči. To je zapravo bio prijedlog i šala jednog komentatora, kada sam se žalio kako ne znam kako da ga oslovljavam. I tako, ja to prihvatio... Meni još i više oči bode riječ partner, to mi je tako hladno, skoro poslovno. Vidjeti ću, možda probam nešto drugo, pa kud pukne... Možda samo jednostavno "moj dragi"? Već sam X puta prihvatio kritike komentatora, pa zašto ne bih i tvoju. Što ću, kad na mene kritika djeluje pozitivno... Ili se samo nastojim ulizivati?

Anonimno kaže...

Mislim da se ti nikome ne ulizujes, nema potreba za tim. Partner je stvarno hladno, nisam mislila da ga oslovljavas "partner", nego da partnera nazoves jednostavno nekim imenom, npr.dok je Dado kuhao....