Australija – zemlja obećana

30 studenoga 2008

Nedjeljom običavam pisati o vrlo važnim stvarima. Niti danas nije iznimka.

Mislim da sam konačno pronašao sport koji bih sa zanimanjem mogao pratiti na televiziji. Jučer tako malo surfam po TV programima i na programu Yacht&Sail naletim na program Surf Boat Pro Tour. Radi se o takmičenju u Australiji, koje se održava još od 1900. i neke, u kojem se u velikim čamcima na vesla takmiče posade spasioca na plažama tko će brže oploviti oko neke plutače na valovitom australijskom moru.





Čamci su inače relikvija prošlosti i nekad su ih spasioci zaista i koristili kako bi brže došli do onih kojima je potrebna pomoć. Danas se koriste još samo za ova takmičenja. Članovi posada mogu biti isključivo aktivni spasioci dobrovoljci, u dobroj formi, odlučni i vješti, barem tako kaže službena stranica natjecanja. Takmičenja se održavaju tijekom ljetnih mjeseci, od studenog do ožujka, dakle upravo je prava sezona.





Nekima posebno zanimljiv detalj je što takmičari obično nastupaju samo u uskim kupaćim gaćicama koje uvuku u dupe. Razlog tome nije veće zadovoljstvo nas gledatelja, nego što golo dupe na sjedalici čamca pruža veći otpor od tkanine kupaćih gaćica.



Najuzbudljiviji dijelovi programa Surf Boat Pro Tour nisu same utrke, koje na svu sreću traju vrlo kratko, nego start i cilj kada spasioci iskaču iz čamaca a kamere hvataju najzanimljivije dijelove.



Pregled programa za Yacht&Sail možete pogledati ovdje, a koliko vidim Surf Boat Pro Tour epizode emitiraju se skoro svakog dana, pa eto, ukoliko vam nedostaje ljeto i imate ovu TV stanicu, te vam se program čini zanimljivim… Sami ocijenite je li sve skupa vrijedno 30 minuta vašeg slobodnog vremena.

Nakon klika mali klipić i još nekoliko fotkica.





















1 komentara:

Anonimno kaže...

Heh, sport, da... ;-)