Advent

29 studenoga 2008



Sutra palimo prvu adventsku svijeću. Moj kućni ljubimac kaže da imamo najljepši adventski vijenac koji je ikada vidio. Imamo ga već godinama. Znam da sam ga ja kupio, ali ne sjećam se više kada. Možda je to čak bilo još i u doba pklj. Danas ujutro sam se probudio, a on ga je već izvukao, postavio na uobičajeno mjesto, stavio nove svijeće. To njemu puno znači. Nismo nikada o tome pričali, ali mislim da mu je to veza s nekim prošlim i sretnijim vremenima. Neke stvari su jasne i bez puno riječi. Čim sam ugledao vijenac, obuzela me milina. Od cijelog Božića, njemu je adventski vijenac najdraži i najvažniji.

Nostalgija... Ima i kod mene puno toga. Mislim da više nikada neću osjetiti onu sreću, sigurnost, slobodu i toplinu bezbrižnog djetinjstva koju obitelj donosi. Takva je naša sudbina. Čudno mi je o tome razmišljati. Ne tužim se, mislim da mi ne nedostaje sreće, topline i ljubavi. Moj kućni ljubimac mi toga pruža i na pretek. Nadam se da mu barem malo i ja uzvraćam. Ali nedostaje mi slobode, nedostaje mi živjeti punim plućima, nedostaje mi biti par, biti obitelj ne samo između četiri zida, jer ne živi se samo unutar četiri zida. Ali takva nam je sudbina, pomirio sam se s time. Svejedno, smatram se sretnim. Nitko nije savršeno sretan. Imam puno više onoga na čemu mogu biti zahvalan, onoga što poništava sve ono što mi nedostaje.

Volim Božić. Imam svoje razloge, nisu mi baš u potpunosti jasni i ima tu svega, ali ih imam. Ne bih se nazvao vjernikom, ali ni ateistom. Imam nešto svoje, osobno i to je samo moje. S nikime to ne dijelim, a najmanje s onima koji misle da su pozvani drugima soliti pamet. Ne radi se o ničemu revolucionarnom, niti originalnom. Vjerojatno puno ljudi osjeća nešto slično.

Volim božićni kič. Imamo ga i mi doma. Male sitnice koje nam ugriju srce kada god ih pogledamo. Naše male sitnice. Obično ih sve povadimo nekoliko dana prije Božića, iako se teškom mukom suzdržavam da to ne učinim i ranije. Kućni ljubimac me u tome sprječava.

Evo i male ankete na koju sam naletio.

1. Ukrasni papir ili vrećice za poklone?
Ukrasni papir, iako to ovisi i o poklonu.
2. Pravo ili umjetno drvce?
Kućni ljubimac i ja nikad nemamo veliko drvce. Imamo svoje razloge. Ali imamo jedno minijaturno, skoro pa bonsai, skoro pa pravo, iako je od plastike. Volio bih imati jednu pravu malu bonsai jelku. Može li se to negdje nabaviti?
3. Kada postavljate drvce?
Dok sam to još radio, uvijek u predvečer na Badnjak.
4. Kada sklanjate drvce?
Dok sam to još radio, na Tri kralja. Sada na Tri kralja sklanjamo samo sve ostale ukrase, jer kako rekoh, drvca nemamo.
5. Adventski vijenac?
Uvijek
6. Liker od jaja?
Što je to? Nisam nikada probao, ali mislim da bi mi se svidjelo. Zlobnici bi rekli, kako se meni može ne svidjeti nešto gusto što klizi niz grlo?
7. Najdraži poklon kojeg ste dobili kao dijete?
Velika kutija lego kockica. Bio sam sretan kako to samo dijete može biti. Još do koju godinu sam imao tu kutiju i većinu kockica. Onda sam ih dao nećacima. Obožavam moje nećake.
8. Osoba za koju vam je najteže kupovati poklon?
Tata. On ima sve što mu treba, ništa ne želi i ne zna se veseliti poklonu. Nakon njega – ja. Znate ono kad vas pitaju, što želiš za poklon? Nikada nemam ideju.
9. Osoba za koju vam je najlakše kupovati poklon?
Šogorica. Zlobnici bi rekli da se razumijem u način kako funkcionira ženski mozak.
10. Imate li prizor jaslica?
Ne. Zlobnici (opet) bi rekli, kakve veze ima Božić s Isusom? It's all about shopping! I istina je. Bio sam danas u City Centru, kaos totalni. Kao da je sutra Božić.
11. Prave ili e-mail čestitke?
Ne šaljem niti jedne niti druge. Zašto u izboru nisu i sms poruke?
12. Najgori božićni poklon kojeg ste dobili?
Ne sjećam se da sam ikada dobio ijedan božićni poklon koji mi se nije svidjelo. Mene je lako zadovoljiti. Iako moram priznati da mi se prošli rođendanski poklon kojeg sam dobio od kućnog ljubimca uopće nije svidio. Kako taj čovjek nema smisla za modu, pa to je strašno. Nisam ga nikada obukao. Zanima me je li primjetio...
13. Sveti Nikola ili Djed Mraz?
Može li obojica? Za Nikolu sam kao dijete čistio čizme i stavljao ih u prozor. Dobivao bih sitnice, slatkiše i voće. Prave poklone sam dobivao od Djeda Mraza.
14. Najdraži božićni film?
Beskrajan dan. Svake godine ga repriziraju iako nije klasičan božićni film. Super, super film. Strašno volim jer-vi-to-zaslužujete Andie Mcdowell. Nju i Angelicu Huston, Diane Keaton, Meryl Streep, Glenn Close, ima ih još par, ne mogu se sada sjetiti, iz te stare garde.
15. Kada počinjete kupovati za Božić?
Obično dva-tri tjedna ranije. Udarnički – vikend prije, kao i sve ostale ovce. Ponosan sam što sam danas već obavio otprilike 40% poklona. Kućnom ljubimcu sam već dao njegov poklon. Radi se o sitnici koja nam obojici nešto znači. Zato sam mu i dao ranije, kako bismo obojica mogli u njoj uživati. I dobro sam napravio.
16. Jeste li ikada vratili ili poklonili nekom drugom poklon kojeg ste dobili za Božić?
Nikada nisam vratio niti poklonio nekom drugom niti jedan poklon kojeg sam dobio.
17. Najdraže jelo za Božić?
Čokoladna torta.
18. Električne lampice na jelki?
Nikada, dok sam još kitio jelku. Ne bih niti sada. Iako ih volim vidjeti na drvcima po dućanima, u sobi ih ne volim.
19. Šarene ili jednobojne kuglice na jelki?
Jednobojne, srebrne.
20. Zvijezda ili anđeo na vrhu jelke?
Jedne godine, još sam bio dijete, razbio nam se prekrasan vrh na sam Badnjak dok smo kitili jelku. Mama me brzo poslala u samoposlugu kupiti novi prije nego se dućan zatvori. Imali su samo jednu vrstu. Bio je strašno ružan. Moji ga još uvijek imaju i stavljaju na vrh jelke. Obožavam taj ružni vrh neidentificiranog oblika i kričavih boja.
21. Najdraža božićna pjesma?
Driving Home For Christams, Chris Rea.
22. Božić kod kuće ili putovanje?
Kod kuće.
23. Otvarate li poklone na Badnjak ili ujutro?
Obično ujutro, iako se sjećam da sam ih ponekad kao malo dijete otvarao i na Badnjak. Lego kockice sam otvorio na Badnjak. Već sam bio u pidžami u krevetu spreman za spavanje, iako bih od silnog uzbuđenja teško zaspao na Badnju večer, kada mi je brat uletio u sobu i uzbuđeno rekao da je Djed Mraz stigao. Katapultirao sam se iz kreveta ravno pred jelku. Nisam mogao vjerovati. Pa kada je stigao? Kako sam ga mogao propustiti? Kako je stigao? Rekli su mi da se spustio niz dimnjak. To mi jedna od najdražih uspomena iz djetinjstva. Sjećam se sreće svih ostalih oko mene kako se raduju što mi se poklon toliko svidio.
24. Što želite ove godine za Božić?
Uf, štogod. U stvari ima nešto što želim, ali kako je ovo pristojan blog na kojem se ne prostači niti se objavljuju prljave fotografije...
25. Idete li na ponoćku?
Uglavnom ne. Jednom sam otišao sam-samcat. Dok sam se vraćao padao je snijeg. To mi je bio najtužniji dan u životu. Imam svoje razloge.
26. Najdraža stvar vezana uz Božić?
Sve, iako moram priznati da mi Božić svake godine znači sve manje i manje.
27. Najomraženija stvar vezano uz Božić?
Nema takve, uključujući i događaj pod 25. Našao sam svoj mir vezano uz nju.
28. Hodate li ili vozite li se okolo samo kako biste uživali u božićnim ukrasima na ulicama?
Da.
29. Jeste li ikada sjedili u krilu Djeda Mraza?
Da. Mislim da bi ovdje fino sjela kakva duhovita i prljava dosjetka, ali ništa mi ne pada na pamet.
30. Idealan Božić?
Negdje u planinama, u osamljenoj kolibici s kućnim ljubimcem.

5 komentara:

Anonimno kaže...

...kažeš:"nedostaje mi slobode, nedostaje mi živjeti punim plućima, nedostaje mi biti par, biti obitelj ne samo između četiri zida, jer ne živi se samo unutar četiri zida. Ali takva nam je sudbina, pomirio sam se s time."...puno, puno vremena živio sam u paru, kao obitelj i to ne samo između četiri zida. naravno u hetero vezi. i bilo je lijepo brinuti se za voljenu osobu, čuvati je, davati joj potporu, dijeliti dobro i zlo. no svemu lijepom dođe kraj. krivnje ima na obje strane. s obzirom na to da u meni postoji ono što nisam tražio, a još manje htio, svjestan sam da je kad tad moralo puknuti. možda nisam ni trebao ulaziti u takvu vezu. no, nije mi žao. iskustvo više. iako me hetero veze i dalje privlače siguran sam da u njih više neću ulaziti. ne bi bilo pošteno. koncept života s "kućnim ljubimcem" ? htio bi to, ali me strah. ne toliko okoline, jer uvijek postoje ta četiri zida. strah me samog sebe, strah me izdaje, strah me boli od rastanka...iako sam sebi nisam dovoljan, znam da sam siguran. nitko mi ništa ne može. iako je teško bez davanja emocija, za sada ih nisam spreman podijeliti. isto tako, bilo je pokušaja od druge strane, ne želim ih ni primiti. stvorio sam svoj svijet koji nije dugoročno rješenje. no, plivam u njemu, a morskih pasa nema ni izdaleka....

Anonimno kaže...

ps: raspisao sam se, a u stvari sam tebi i kućnom ljubimcu među prvima, htio čestitati božić :)

NShappy kaže...

srecan bozic dragi jonasy

Jonasy kaže...

@zbrčkani, mislim da je drugačije kada živiš u istinskom paru nego u paru koji te na neki način guši i ograničava. A što se straha tiče, mislim da si tu u pravu tj. prvo trebaš sam sa sobom raščistiti što želiš, pa tek onda vidjeti kako plivaju ostale ribe. Nisu svi morski psi, ima i miroljubivih riba, ali mislim da prvenstveno treba biti fer prema drugima i prema sebi. Treba učiti na pogreškama.
Hvala na čestitki, i tebi NShappy naravno, sretno i vama :-).

Anonimno kaže...

Did you know that USA and Europe blocked Wikileaks? What do you think about it?
Hih you hear me??