Pamet u ruke, kondom na glavu

01 prosinca 2008



Svake godine, već 20. put, 1. prosinca obilježava se kao Svjetski dan borbe protiv side. Ove godine naglasak je stavljen na ljudska prava odn. na borbu protiv diskriminacije oboljelih. Da je to itekako važno pitanje sjetite se samo slučaja oboljelih sestara Ele i Nine.

U Hrvatskoj samo 39% oboljelih prijavljuje neki oblik diskriminacije, ali to nije zbog velike osviještenosti stanovništva u Hrvatskoj, nego zbog toga što oboljeli znaju što ih čeka u okolici pa svoj seropozitivni status skrivaju.

Svakoga dana više od 6800 osoba u svijetu se zarazi HIV-om - njih gotovo pet svake minute, a liječiti se počne samo dvoje. Zamislite, dok ste pročitali ovaj tekst, petero ljudi se negdje u svijetu se zarazilo.

U Hrvatskoj je najčešći put prijenosa infekcije, i to 45%, homoseksualni odnos, nešto manje (38%) zaraženo je heteroseksualnim odnosom, 8% zaraženih osoba infekciju je steklo dijeljenjem pribora za intravensko korištenje droga, a svi ostali načini prijenosa (transfuzija zaražene krvi, prijenos s majke na dijete) čine manje od 5% zaraženih.

Od 51 slučaja dijagnosticirane HIV infekcije u 2008. godini, u čak 37 slučajeva vjerojatni put prijenosa je muški homoseksualni odnos, u 12 heteroseksualni odnos, u 1 injiciranje droga, te u jednom slučaju nije bilo moguće doznati put prijenosa.

Opširnije o proširenosti i značajkama HIV/AIDS-a u Hrvatskoj
.

Kako se HIV prenosi?

HIV se primarno prenosi spolnim putem (analnim, vaginalnim ili oralnim spolnim odnosom sa zaraženim partnerom), iglama (razmjenom pribora sa zaraženim osobama pri intravenskoj uporabi droga, tetovažom/piercingom sa kontaminiranom iglom), ili sa inficirane majke na dijete za vrijeme trudnoće, poroda ili dojenja.

Nezaštićenim spolnim odnosom smatra se odnos u kojem dolazi do kontakta sjemene tekućine (uključujući i minimalne količine koje se nalaze u tekućini za podmazivanje koja se izlučuje prostatom prije ejakulacije), sekreta rodnice, ili krvi zaražene osobe (uključujući i minimalne neprimjetne količine nastale u vrijeme spolnog odnosa) sa sluznicom druge osobe za vrijeme analnog, vaginalnog ili oralnog seksa.

Uobičajeno mišljenje je da nazaštićeni oralni seks nosi nikakvu ili vrlo malu opasnost od zaraze HIV-om. Istina je da rizik ipak postoji, iako je on nekoliko puta manji nego kod analnog ili vaginalnog seksa. Opasnost je za receptivnog partnera (dakle pušačku stranu) zbog predsjemene tekućine koja nastaje prije same ejakulacije.

HIV i oralni seks

Kako se HIV NE prenosi?

HIV se NE prenosi običajenim socijalnim kontaktom, zrakom, hranom, vodom i insektima.

Bezopasno je:

  • Rukovanje, dodirivanje, grljenje, razgovor, boravak u istom radnom prostoru ili domu s osobom koja je zaražena HIV-om
  • Sjedenje pokraj osobe zaražene HIV-om
  • Korištenje pribora za jelo npr, tanjur, vilica, žlica, čaša (iako se time mogu prenijeti druge klice)
  • uporaba ručnika i posteljine
  • Korištenje bazena, kupki, zahodskih školjki, sprava u teretani, telefona
  • Dodirivati predmete kao što su novac, kvake, ručke u autobusima, tramvajima, vlakovima
  • Ako HIV-om zaražena osoba u blizini Vas šmrca, zakašlje, diše izbliza, znoji se, plače, kihne, ili Vas poljubi
  • Ubod insekata: komarca, krpelja, uši glave
  • Dobrovoljno davanje krvi ili vađenje krvi u zdravstvenoj ustanovi radi pretraga
  • Uobičajeni postupci njege HIV inficirane osobe

Centri za HIV savjetovanje i besplatno anonimno testiranje nalaze se u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Zadru, Osijeku, Dubrovniku, Puli i Slavonskom Brodu.

Što su centri za HIV savjetovanje i testiranje?
Gdje se u Hrvatskoj može savjetovati i testirati na HIV?

Zašto se testirati?
Rano otkrivanje HIV bolesti omogućit će ranije liječenje i provođenje preventivne terapije. Spriječit će nehotično širenje infekcije na druge, suočit ćete se sa svojim strahovima i imati olakšanje u slučaju negativnog rezultata, ako već od nečeg bolujete, HIV bolest će se moći isključiti ili potvrditi te će se moći nastaviti s odgovarajućim liječenjem.

Više o HIV-u i AIDS-u

Hrvatska udruga za oboljele od HiV-a



Jedino što vam mogu poručiti je – pamet u glavu. Ili kako su to lijepo rekli kolege slovenski blogeri koji su svoj blog nazvali Pamet u ruke glavu, kondom na glavu, gdje kroz gej populaciji privlačne teme promiču edukaciju i odgovorno ponašanje.

1 komentara:

RAFFA-BCN kaže...

www.hivstigma.com

Jako dobra site koji potice na razmisljanje, a i "pogled" nije tako los.