Dvije vijesti

07 travnja 2009



Samo četiri dana nakon što je to učinila Iowa, Predstavnički dom američke savezne države Vermont (na slici) je potrebnom 2/3 većinom (100 glasova za, 49 protiv) odlučio legalizirati gay brakove. Time je pregažen veto na legalizaciju gay brakova koji je uložio konzervativni guverner Vermonta, republikanac Jim Douglas.
Vermont je tako postao četvrta američka država u kojoj su legalizirani gay brakovi, ali prva koja je to učinila ustavnim zakonom. Ostale dvije države su Massachusetts & Connecticut.
Homoseksualci će se u Vermontu moći vjenčavati od 1. rujna 2009. Time je završen proces koji je počeo još 1997., kad je muškarac imenom Stan Baker zajedno sa svojim partnerom i jednim lezbijskim parom zatražio od Vermonta da prizna prava ljudima u homoseksualnim vezama. Na nacionalnoj razini, u SAD-u je na snazi Zakon o obrani braka iz 1996., koji priznaje brak samo između muškarca i žene. Novi predsjednik Barack Obama rekao je kako namjerava promijeniti taj zakon.



Dva krvava mladića na podu su dvojica od šest muškaraca koji su ovih dana ubijeni u Iraku zbog toga što su gay. Ubojstva je potaknuo lokalni šitski vjerski vođa koji je u svojim govorima osudio homoseksualnost. Policija kaže da su ubojstva vjerojatno počinili osramoćeni rođaci žrtava jer nitko nije zatražio tijela kako bi se mogla pokopati, niti zatražio istragu. Hrabre ubojice žrtvama su prvo svezali ruke iza leđa, pa ih onda zatukli.

Mislite da to kod nas nije moguće? Ili u SAD-u? Sjetite se Matthewa Sheparda. Dugačak je još put. Nije najveći problem u zakonima. Puno je veći i opasniji problem u glavama ljudi. Možda će našim unucima biti bolje. Dobro, ne baš doslovno «našim», ali znate na što mislim.

3 komentara:

količar kaže...

ljudi su najveca gamad i svoji najveci neprijatelji, nemam komentara.

lijep ti pozdrav

Anonimno kaže...

Pozdrav od Danijela,i nadalje te citam kad god sam u prilici..

Dominic kaže...

Zato ne volim ljude jer su najgnusnija bića na svijetu. Imaš pravo, nikada ne znaš što se skriva u njihovim glavama i kada će biti pravi trenutak da eksplodiraju. No, ruku na srce, Irak je država koja ima najmanju toleranciju što se tiče toga...a i sami bi zatukli žene zbog toga što su samo žene da ih se to pita.
Žao mi je da su izgubljeni životi zbog glupe vjere Iračana kao i mnogih drugih iz drugih dijelova državi jer se nesreće događaju i drugdje, a ne samo u primitivnim sredinama.