Znoj

26 srpnja 2009

Jel se znojite? Od vrućine… U ove kasne noćne sate...

Volim zvuk španjolskog i portugalskog jezika, pogotovo kada su u kombinaciji s ritmovima južnoameričkih crnaca. Posebno mi je drag portugalski jezik. Volim one njihove silne š i ž. Nekako mi pašu uz vruće ljetne dane. Puno š-ova i puno ž-ova ukomponirano uz vruće južnoameričke ritmove, od svega se samo još više znojim.

Prva je Salome de Bahia, južnoamerička gay ikona, par exellence. To vam dođe nešto kao brazilska Tereza Kesovija. Prvu ploču snimila je 1958. Salome pjeva o nekom drugom mjestu…. (Outro Lugar)



Volim i Salomein Taj Mahal, ponajviše zbog "ž"-a u Taj Mahal i "š"-a u estória de amor, a posebno zbog kombinacije "š"-a i "ž"-a u San German. Pažljivo slušajte.

Drugi su Negrocan. Pjevaju na španjolskom a čine ih Brazilac, Čileanac, Urugvajac i Englez. Kad god, pjevaju oni…A tu vam je i Salomeina, nešto tradicionalnija verzija.



Prve dvije pjesme su vam sigurno poznate, ali zato je treća prava poslastica. Opet puno š-ova i ž-ova. Ona je Bebel Gilberto, Brazilka koja pjeva bossa novu. Ako ste kao i ja, pa mrzite kad blogeri stavljaju pjesme s You Tube-a, najozbiljnije apeliram na vas da ipak kliknete na «Play» na klipu ispod. Brazil u najboljem izdanju, Escrava Isaura, Forca de um desejo i tako dalje.

Nadalje, ako ste opet imalo kao i ja, pa volite zažmiriti i malo odsanjariti o lijepim stvarima, mjestima, malo odmoriti duh od svakodnevice, ovo je prava pjesma za to. Zamislite prekrasan sunčani dan, osjetite sunce na koži, zamislite puno plavetnila iznad i ispod vas, zamislite bjelinu pjene pitomih valova, zamislite i osjetite lagani topli povjetarac na koži… Samo zatvorite oči…



Ako vam nikad nije dosta chill out mjuze, pogotovo u ove ljetne dane, svakako potražite još nešto od Bebel na You Tube-u. Za početak opet samo zatvorite oči i nećete se osjećati sami. You can close your eyes and never feel alone, pjeva Bebel (mrdanje guzom i bokovima u ritmu zajamčeno). Još ona kaže Mislim na tebe, osjećam okus mora, u zrncima pijeska, valjam se… Samo na portugalskom to puno ljepše zvuči, Penso em você, sinto um gosto de mar, Nos grãos de areia, e eu a rolar.



Naravno, sanjariti se može i u dvoje…



Ako vam još nije dosta Bebel (meni nikada nije), evo još malo… Batucada (jednostavno morate poslušati kako biste povjerovali da ovakva glazba postoji), Tanto Tempo, Samba da Benção, So Nice… Dalje tražite sami.

Želio bih posjetiti Južnu Ameriku...

5 komentara:

tdw kaže...

Hm... A da mi usporedimo DNK or whatever? Možda ispadne da smo davno izgubljena (ili zagubljena) braća? Pogodio si ih sve, i Salome, i Negrocan, i Bebel... Mislio sam da sam jedini koji ih sluša na ovim prostorima. Weird :-S

Anonimno kaže...

pa mogla bi koja sexy priča!!

Justsomeone kaže...

Hej,

Daj mi moooolim te reci gdje si pronašao ove dvije fotke iz posta - predobre su mi!!! :))

Hvala puno!!

Jonasy kaže...

Tonique, :-). Tko će ga znati...

Justsomeone, nemam pojma gdje sam ih našao. Vjerojatno na nekom blogu ili tko zna gdje. Ponekad vidim neku sliku i spremim ju misleći da bi mi mogla jednom zatrebati...

survivor kaže...

uf dobre slike, kao naručene za moje šašavo stanje u kojem jesam....