Dragi ovaj, dragi onaj

12 rujna 2010

Iako ljeto još kalendarski traje, vani je jesen debelo zakoračila. Svi su se vratili s godišnjih odmora, pa je možda vrijeme da se i ja (ponovno) okrenem važnijim temama, recimo poslovnoj komunikaciji.

Evo recimo, u e-mail korespondenciji na engleskom jeziku uobičajeno je započeti s «Dear ovaj» ili «Dear onaj». Ukoliko osobu ne poznajete ili joj pišete prvi put, obično se koristi malo formalniji oblik «Dear Mr. Prezime», ali ako osobu poznajete, bez obzira bili s njom dobri ili ne, bila ona na višem ili nižem položaju od vas, radi li se o osobnom ili poslovnom e-mailu, uobičajeno je korisiti samo «Dear Ime». To stvarno super funkcionira i olakšava cijelu stvar.

Sve češće se koristi isti format i na hrvatskom jeziku, ali meni to nikako da sjedne. Koliko puta sam se samo trgnuo kada dobijem e-mail od neke nepoznate osobe ili osobe koju ne poznajem dovoljno, naslovljen s «Dragi Jonasy», pa čak i «Dragi g. Jonasy» ili «Dragi g. Jonasyjevo Prezime»… Dobro, nije baš Jonasy, ali kužite me. Još i kada mi ga pošalje neka ženska osoba nekako sve to izgleda OK, ali ako ga dobijem od muške osobe… Nije da mi nije drago, ali mi nešto tu ne štima, jednostavno mi nije u duhu našeg jezika. Stoga, kada kod mogu, izbjegavam e-mailove na hrvatskom naslovljavati s «Dragi/draga…»…

I onda upoznam njega i jednostavno spontano, ali ipak malčice s određenom doze zločestoće, pošaljem mu e-mail s «Dragi Ime», ali ostatak je bio prilično formalan. Bio je to prvi e-mail, nakon samo jednog vrlo formalnog susreta, ali u budućnosti bi ih trebalo biti jako puno, i e-mailova i susreta. Rekoh si, ma kud puklo da puklo, idem se malo zafrkavati, nek si misli što želi. Naravno da je frajer zgodan i da ima onaj neki teško objašnjivi seksipil. Vjerojatno nije slika i prilika u medijima opće prihvaćenog izgleda zgodnog muškarca, ali ima puno odlika koje su meni itekako privlačne, da ga sad ne idem u detalje opisivati. Pa što, malo flerta, makar bio i tako zamumuljen, nikad ne škodi?

E da, čak se i moj gaydar lagano uključio. Kazaljka ipak nije ušla u opasnu «gej» zonu, ali se ipak nagnula u «bi» ili barem u «znatiželjan i vjerojatno bi htio malo eksperimentirati».

I, naravno, dobijem odgovor naslovljen s «Poštovani g. Prezime». Čak ni "Poštovani g. Jonasy", nego baš "Poštovani g. Prezime"! Baš sam se nasmijao kad sam  to pročitao. Iako je ostatak njegovog e-maila bio vrlo ljubazan, bolo je u oči to «Poštovani», nakon mog «Dragi». I njemu je valjda, kao i meni, čudno koristiti «Dragi», pogotovo ako se radi o muškoj osobi, a možda je i mislio da nije u redu da mene oslovljava s «Dragi»? A možda me je i skužio? Mogu samo nagađati što je pomislio kada je vidio moj e-mail i baš bih volio da sam mogao biti u tom trenutku muha na njegovom zidu. A jesam zločest, tako dovesti čovjeka u neugodnu situaciju? Bi li se to moglo možda okarakterizirati i kao seksualno uznemiravanje? Pitanje je samo tko je koga ovdje uznemirio. Da je on mene uznemirio samom svojom pojavom, u to nema nikakve sumnje.

Nismo se još sreli nakon tog "incidenta". Moram priznati da sam znatiželjan kako će to izgledati. Namjeravam pažljivo promatrati signale, iako ću biti mrtav-hladan, ozbiljan i apsolutno profesionalan.

Uglavnom, nasmijem se u sebi kada se svega sjetim. Baš mi je sve skupa bilo nekako simpatično, iako sam možda malo pretjerao. Neće mi valjda zamjeriti? Pa nemam mu se više namjeru upucavati, pa čak niti na tako bezazlen način. Ipak sam ja oženjen čovjek koji nabaci nevini flert samo usputnim frajerima koje nikada više u životu neće vidjeti, a cijela ova situacija se valjda niti ne može okarakterizirati kao flert. Iako, nije da nije bio, pa makar i tako beznačajan.

Toliko za ovaj put u rubrici "poslovna komunikacija, poslovna etika, društvena odgovornost poduzeća i makroekonomska kretanja". Do idućeg puta...

Klikni za ostatak posta...

Pomislih

06 rujna 2010


... smiješno je vrlo. Ne da bih ja znao razliku, barem kad je jedna od te dvije mačkice u pitanju.

Klikni za ostatak posta...