Qlapa - prva gay klapa

01 ožujka 2009

Možda ste ovih dana pročitali kako je u Zagrebu osnovana prva gay klapa pod nazivom Qlapa. Kako ih trenutno nema puno, nisu htjeli biti pretenciozni i nazvati se "zbor". Nakon lezbijsko-feminističkog zbora Le Zbor, koji je osnovan prije tri godine i imao već 50-tak nastupa, to je druga LGBTIQ pjevačka skupina u Hrvatskoj. Kažu kako će Qlapa ipak biti otvorena za sve seksualne orijentacije i repertoare koji propagiraju univerzalnu ljubav, a to im je i cilj - promovirati univerzalnu ljubav. Prvi nastup ih očekuje u svibnju u sklopu velikog humanitarnog koncerta za pomoć djevojci koja je hospitalizirana u psihijatrijsku ustanovu samo zato što je lezbijka, o čemu se također puno pisalo.

Možda je i vama palo na pamet, pa čemu to? Čemu se izdvajati i opet davati povoda onima koji govore kako su homoseksualci preagresivni, dosadni sa svojim stalnim prisustvom u medijima i zahtjevima za nekim iracionalnim pravima? Po toj logici bi i drugi, «normalni» zborovi ili klape mogli priljepiti oznaku hetero zbor ili hetero klapa. Zašto ti dosadni pederi moraju stalno isticati da su pederi? Zar heteroseksualci stalno ističu da su heteroseksualci i lijepe si to na čelo? Čak i oni koji se ne smatraju homofobima ne razumiju zbog čega je potrebno i u naziv zbora staviti «gay». Svi oni bi trebali zamisliti se nad svim onim stvarima koje za sebe uzimaju zdravo za gotovo i zapitati se imaju li ih i drugi.


Los Angeles Gay Men's Chorus

Homoseksualni zborovi su prilično raširena pojava u svijetu. To zapravo uopće nije čudno kada se zna koliko homoseksualci vole pjevati, mjuzikle i općenito zabavljati i sebe i druge. Uostalom, «gay» i znači «veseo, radostan». Siguran sam da kada bi se članove bilo kojeg našeg zbora priključilo na gay detektor (predlažem onaj isti kojeg koristi crkva pri odstranjivanju nepoželjnih gay kandidata za svečenićki poziv), mnogi bi ostali iznenađeni. I kada kažem da sam siguran, onda sam zaista siguran i to ne samo na osnovu nekog mog imaginarnog gaydara.


Helsingin gaykuoro Out 'n loud (Helsinški gay zbor - Out 'n loud)

Postoji čak i internacionalno udruženje gay zborova GALA - Gay and Lesbian Association of Choruses, koje danas okuplja 150 zborova iz šest zemalja, ipak velikom većinom iz SAD-a, ali postoje i mnogi drugi gay zborovi iz Italije, Španjolske, Francuske, Skandinavije i drugih zemalja. Radi se cijenjenim i ozbiljnim zborovima, profesionalnim i amaterskim, čije koncerte posjećuje široka publika, koji izdaju CD-ove, nastupaju na televizijii i u najpoznatijim koncertnim dvoranama, idu na turneje, koji imaju tradiciju i preko 30 godina. Tako primjerice Boston Gay Men's Choir godišnje uživo čuje preko 12.000 ljudi. Ali zapravo još je i važnija poruka koja dođe do svih onih ljudi koji putem medija saznaju nešto o njihovom radu.


New York City Gay Men's Chorus

Malo sam išao pretraživati neke od njihovih site-ove ne bih li i sam dokučio razlog njihovog postojanja. Svi oni ističu kako ima je cilj širiti toleranciju, nadu i ljubav kroz univerzalan jezik glazbe i pjesme i u konačnici pridonijeti nastojanjima da naš svijet postane bolje i prijateljskije mjesto za život, kako za njih same, tako i za sve ostale. Žele pokazati da različitosti i manjine samo doprinose bogatstvu društva kao cjeline. Zvuči gotovo kao govor pobjednice za Miss svijeta (i ne mislim time ništa loše), dobro, osim ovog dijela o manjinama. Nije pametno spominjati manjine pred većinom, moglo bi ih se iritirati.

Veliki broj tih zborova osnovan je u 70-tim ili 80-tim godinama, kada su snažnije započele aktivnosti za prava homoseksualaca u SAD-u i nekim europskim državama. Jedan od bitnijih razloga osnivanja bio je i stvaranje sigurnog i prijateljskog okružja za njihove članove, što je u to doba bilo vrlo aktualno, ali niti danas nije puno izgubilo na važnosti. Jedna od važnijih značajki većine tih zborova je i veliki humanitarni angažman, ne samo kada su u pitanju problemi homoseksualne zajednice.


Boston Gay Men's Choir

Boston Gay Men's Choir, inače uvršten u 25 najznačajnijih kulturnih institucija u Bostonu, je 2005. održao turneju po Njemačkoj, Češkoj i Poljskoj tijekom koje su gostovali u poljskom gradu Wroclawu kao prvi gay zbor koji je ikada nastupio u Poljskoj. U rasprodanoj dvorani filharmonije nastupili su pod policijskom zaštitom dok su im ispred dvorane bijesni prosvjednici obećavali vječni život u paklu. Nakon koncerta, lokalne novine su objavile članak pod nazivom «Glazba je pobijedila netoleranciju».

I zapravo o tome se radi. Oni su odlučili ne živjeti u sjeni usprkos onima koji misle da je dobar peder samo mrtav peder, ili onim umjerenijima koji navodno nemaju ništa protiv pedera sve dok su sakriveni u svojoj mišjoj rupi i sve dok ih ne iritiraju samim time što postoje. Željeli su pokazati da su homoseksualci baš kao i svi drugi ljudi, osim što njima nije dozvoljeno progovoriti, ne samo o svojim problemima, nego i o običnim svakodnevnim stvarima, jer bi to neke moglo iritirati. Kada to već ne mogu na svom radnom mjestu, u obitelji ili bilo gdje drugdje, odlučili su udružiti snage i stvoriti sigurno utočište gdje bi udruženim snagama pokušali pokazati da zapravo nikoga ne ugrožavaju.

Naravno da se može biti homoseksualac i pjevati u «normalnom» zboru. Ali u tom zboru ne možeš reći da te vani čeka dečko da odete u kino, tamo ne možeš reći da nakon probe ne možeš otići na piće s kolegama jer se žuriš doma skuhati čaj dečku kojeg je svladala gripa, jer ako to kažeš onda svima naturaš na nos da si homoseksualac i dovodiš se u opasnost da nekoga iritiraš. Tako je u zboru, a tako je i bilo gdje drugdje.

I zato dečkima iz Qlape želim puno uspjeha i zapravo im se želim zahvaliti što imaju hrabrosti za sve nas. A hrabrosti će im itekako trebati.

Oh Happy Day - San Francisco Gay Men's Chorus


O occhi manza mia - Roma Rainbow Choir

3 komentara:

količar kaže...

odlični su dečki.....

mauro kaže...

Jos malo pa cemo te citati umjesto jutarnjeg kojom brzinom objavljujes postove .-)

Jonasy kaže...

Kvantiteta umjesto kvalitete! Ili bi trebalo biti obrnuto? :-) Maurrrooo

Je Kolichar, svaka im čast.