Ferragosto

02 kolovoza 2009

Nedavno sam pričao s jednim Talijanom, nekako smo došli do ferragosta i zanimljivo mi je bilo da on uopće nije znao što točno znači «ferragosto». I dok sam ja to uvijek nekako povezivao s «ferijima» i «augustom», valjda je složenica «ferragosto» toliko ušla u talijanski jezik da ju Talijani upotrebljavaju automatski, uopće ne razmišljajući o njenom značenju i od kojih riječi je nastala.

To me potaklo malo proguglati web i tako sam saznao da je rimski car August ( 23. rujna 63. pr. Kr. –19. kolovoza 14.), pravim imenom Gaj Julije Cezar Oktavijan, nakon što je šesti mjesec rimskog kalendara nazvao po samom sebi, prebacio u mjesec august (kolovoz) svečanosti koje su se odvijale u septembru (rujnu) i koje su označavale završetak ljetnog poljoprivrednog ciklusa i bile posvećene božici Diani.

Feriae Augusti (Augustove svečanosti - od tuda talijanski izraz «ferragosto») obilježavale su se s kolektivnim obredima, jelom, pićem i seksualnim eskapadama. Robovima i slugama je također bilo dopušteno sudjelovati. Vrhunac obreda bio je 15. kolovoza te su se oni toliko duboko ukorijenili u narodu, da im je crkva kasnije radije dala kršćanski okvir nego ih pokušla iskorijeniti. To je uostalom bio slučaj i s gotovo svim ostalim većim crkvenim blagdanima. Od 6. stoljeća se tako 15. kolovoz počeo slaviti kao blagdan Uznesenja Bogorodice, poznatiji i kao Velika Gospa.

Danas termin «ferragosto» označava vrhunac godišnjih odmora za Talijane kada je gotovo cijela Italija zatvorena jer su svi na odmoru izvan gradova ili u posjetu rodbini na selu. Ferragosto je i službeni praznik, uostalom kao i kod nas, 15. kolovoza – Velika Gospa. Kod nas pak ferragosto označava cijeli kolovoz kada nam se događa invazija Talijana, što svi vi koji ste sada na moru možete posvjedočiti.

Mislio sam da bi vam ovo moglo biti zanimljivo, a možda čak i korisno kada, možda baš na sam dan ferragosta, budete na nekoj osamljenoj plažici ležali goli uz nekog rasnog Talijana kojeg ste upoznali koji dan ranije. Ako vam bude ponestalo tema za razgovor, dok mu prstom lagano pratite liniju dlačica koja se od pupka spušta prema dolje, jednostavno ga upitajte Amore, sai cosa significa ferragosto?

1 komentara:

survivor kaže...

eh šteta što ovaj post vidim tek sada, bilo je talijana po plažama gdje sam se ja kupao. doduše nisu baš bili neki primjerci, sve nešto malo, nauljeno, metroseksualno, nisu baš bili moj tip, ne znam kuda su nestali oni talijani kojih se sjećam još kao klinac.