Istospolni brakovi

16 studenoga 2006


Evo čitam i u Južnoafričkoj republici su dozvoljeni gay brakovi s istim pravima kao i za hetero parove. Koja je to već zemlja po redu? Nizozemska, Kanada, Španjolska, Belgija, Skandinavske zemlje imaju partnerstva koja su po pravima gotovo u potpunosti izjednačena s brakom... Sigurno ih ima i više, a onih koje dozvoljavaju istospolna registrirana ili neregistrirana partnerstva da i ne nabrajam. Koga zanima kakva je situacija u Europi po tom pitanju može posjetiti ovaj site.

A gdje je tu Hrvatska?
Rekao bih da smo još daleko iza mnogih europskih zemalja. Imamo taj Zakon o istospolnim zajednicama (Narodne novine br. 116 22.7.2003.). To bi spadalo u neregistrirana partnerstva kakva imaju i npr. Madžarska ili Francuska. Tim zakonom daju se vrlo limitirana prava istospolnim parovima koji zajedno žive dulje od 3 godine u smislu uzdržavanja i zajedničke imovine. Dakle ni približno ista prava kao barem heteroseksualni nevjenčani parovi.
Moram priznati da mi u cijeloj toj priči nije jasan otpor društva prema gay brakovima (ako izuzmemo otpor prema gay populaciji općenito, makar se to treba zajedno gledati). Zbog čega bi gay brak ugrozio "svetost" hetero braka? Zašto bi se ijedan hetero bračni par trebao osjećati ugroženim od homo gay para? Da li se možda katolička Španjolska rasula u pepel nakon što su dozvoljeni gay brakovi? Evo gledam neki dan na španjolskoj televiziji (TVE) neki game show u kojem sudjeluju bračni parovi i među njima jedan gay bračni par. U publici mladi, stari, bračni parovi, djeca i svi navijaju, plješču, jednako za sve... I nikoga taj gay bračni par nije niti pojeo, niti zaveo, niti su izveli scenu sexa u studiju... Završio show, počele vijesti, publika otišla doma i sve 5. I u čemu je onda problem?
Svakako ću se još često vraćati na ovu temu...


1 komentara:

Tomo kaže...

Hey slažem se s tobom u potpunosti o Gay brakovima, ali s tim se izgleda slaže samo "naša" populacija. A da o posvajanju djece i slično, to nemoram ni pričat.