Gej Dan karijera (ali u Londonu)

25 studenoga 2009

Zamislite, u Londonu svake godine organiziraju Diversity Careers Show, nešto slično našem Danu karijera, samo što je ovaj londonski namijenjen tek diplomiranim gej studentima. Na sajmu mladim gej londončanima posao nude mnoge londonske i svjetske prestižne bankarske, odvjetničke i ostale tvrtke kako iz privatnog, tako i javnog sektora. Među njima su npr. Google, Shell, American Express, Bank of America, Deutsche Bank, Britanska informativna obavještajna agencija, Metropolitan Police (Londonska policija), Kraljevska mornarica, Home Office, vatrogasci, razne socijalne i obrazovne javne službe, Ministarstvo pravosuđa i drugi.

Sajam organiziraju Square Peg Media, engleska gej izdavačka kuća, i The Stonewall, najveća britanska, a ujedno i europska, organizacija za promicanje prava gej osoba. Glavni pokrovitelji sajma su švicarski bankarski div Credit Suisse i jedna od najvećih engleskih dnevnih novina The Guardian, sudjeluje 50-tak poslodavaca i preko 5.000 posla željnih mladih gejeva.

Zašto sve to, možda se pitate? Mladi gejevi i gejice koji sudjeluju kažu da im to omogućava pronaći zaposlenje u tvrtki gdje se neće, uz stres kojeg donosi prvo zaposlenje, morati još i brinuti kakvog će utjecaja imati njihova seksualna orijentacija, gdje se neće morati sakrivati, gdje će biti ravnopravni i imati prava kao i svi ostali zaposlenici, u tvrtki kojoj tolerancija nije samo fraza .

Poslodavci, s druge strane, ističu kako je ovaj sajam izvrsna prilika da dođu do visokomotiviranih pametnih mladih ljudi, ne samo kroz sajam nego i kroz publicitet kojeg će dobiti u gej i ostalim medijima (u Londonu živi oko 500.000 gejeva i lezbijki), sudjelovanje i zapošljavanje gej ljudi će pripomoći promicanju jednakosti i različitosti na radnom mjestu u njihovim tvrtkama, što kao rezultat ima tolerantnije i ugodnije okružje za rad, a time i, ono što je najvažnije, veće zadovoljstvo i produktivnost zaposlenih. Ne treba niti zanemariti pridonošenje povećanju pozitivnog publiciteta i imidža tvrtke u javnosti, a posebice među gotovo 4 milijuna britanskih homoseksualaca (službena procjena Britanske vlade koja je obavila istraživanje o financijskim implikacijama prilikom donošenja Zakona o civilnom partnerstvu 2005. godine) koji predstavljaju potencijalne nove zaposlenike, ali i potrošače i klijente, i koji pažljivo prate popis od Top 100 najtolerantnijih britanskih poslodavaca koji promiču različitost na radnom mjestu,. To je popis kojeg svake godine objavljuje The Stonewall, suorganizator Diversity Careers Showa.

I kao da sve to nije dovoljno, sajam je dobio eksplicitnu podršku britanskog premijera Gordona Browna koji je u otvorenom pismu čestitao organizatorima i sudionicima Diversity Careers Showa i istaknuo da zajednički prosperitet društva ovisi o oslobađanju talenata svake pojedine osobe koji je moguć samo ako se proklamirana politika jednakosti zaista i sprovodi u djelo, te je uz to i najavio poseban Zakon o jednakosti koji će obvezivati sve britanske javne institucije da proaktivno uzmu u obzir potrebe njihovih gej zaposlenika i korisnika usluga. Gordon je i dodao da je pravo svake osobe na rad bez straha od diskriminacije ili zlostavljanja.

Pa si vi mislite.

No i mi imamo svoj The Stonewall: Lezbijska grupa Kontra zajedno s Iskorakom- centrom za prava seksualnih i rodnih manjina i Ženskom mrežom Hrvatske uputila je apel nadležnim odborima Hrvatskog sabora, klubovima zastupnika te Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova da ulože amandmane kojima bi se odredbe iz navedenih članaka Prijedloga Zakona o radu izmijenile na način da više ne budu diskriminativne prema radnicima/-cama koji žive u istospolnim zajednicama, te uskladile sa međunarodnim i domaćim zakonodavstvom. Savez samostalnih sindikata Hrvatske podržao je također inicijativu za usvajanje amandmana koji bi ukinuli ovu vrstu diskriminacije. Opširnije

2 komentara:

Justsomeone kaže...

Ovaj članak je tako divan, i tematski i stilski, da zaslužuje Pulitzera :) I stvarno se ne šalim! :)

Jonasy kaže...

Da, pogotovo treći pasus od dolje, gdje se i ja moram napregnuti kako bih u šumi zagrada, zareza i kilometarskih rečenica, uhvatio smisao onoga što sam želio reći :-).
Ali hvala u svakom slučaju, šalio se ti ili ne :-).