Najpoželjniji šef je gay šef

09 lipnja 2007

Stvarno ne znam kuda ide taj svijet. Znate koja je nova moda u Americi? Korporacije su u potrazi za gay menadžerima jer su po istraživanjima oni bolji šefovi od strejtera. Sodoma i gomora! Nije ni čudo što će Amerika propasti!

Bez zajebancije, tako kažu ispitivanja zaposlenika. Čak i strejt muškarci preferiraju gay šefa u odnosu na hetero šefa. Zaposlenici kažu da gay šefovi imaju puno više razumijevanja za njihove probleme, uvijek su ih spremni saslušati i pomoći konstruktivnim savjetom, pa čak i dobrano se potruditi ne bi li napravili ono što je najbolje za njih, npr. pronaći im odgovarajuće radno mjesto unutar firme. Ukratko ih opisuju s: stalo im je do nas. Gay šef će rjeđe nekome dati otkaz od strejt šefa. Radije će porazgovarati sa zaposlenikom, pokušati vidjeti u čemu je problem, pa tek ako ništa ne urodi plodom, odlučiti se na otkaz, ali opet sve u dogovoru s nezadovoljnim radnikom. Gay šefovi zaposlenike ne doživljavaju kao masu, nego svakome pristupaju na poseban, personaliziran način što im omogućava da od svakog zaposlenika izvuku maksimum i tako povećaju njihovu produktivnost.

Prema petogodišnjem istraživanju izvjesnog Kirk Snydera, profesora poslovnih komunikacija na sveučilištu Južne Kalifornije i u Americi velikog autoriteta po pitanjima poslovnih komunikacija, gay šefovi ostvaruju 35-60% veću razinu angažmana i zadovoljstva zaposlenika u firmi, nego što to čine njihove strejt kolege. A te brojke nikako nisu zanemarive, pogotovo kada se ima u vidu da mladi poslovnjaci najčešće napuštaju firme zbog neslaganja sa svojim pretpostavljenim. Snyder je o tome napisao i knjigu koja je postala tema mnogobrojnih rasprava.

Kao jedan od razloga uspješnosti gay šefova uzima se njihovo odrastanje u kojem su se neprestalno trebali propitivati kojim će putem nastaviti i pri tome donositi neke važne odluke. Zbog toga su razvili tri važne vještine: prilagodljivost, intuitivnu komunikaciju i kretaivno rješavanje problema. Drugim riječima gay šefu će biti u redu ako koji put morate ranije otići s posla kako biste pokupili dijete iz škole, ili vrlo rado će s vama podijeliti svoje iskustvo kako biste sklopili taj važan ugovor. Promišljanje i iskrenost koju su trebali prilikom “iskoraka” prema okolini i prema sebi samima, doveli su do toga da su gay biznismeni na poslu često sigurniji u svoj identitet i nemaju potrebe hraniti svoj ego tako da zlostavljaju druge. To ih čine vrlo iskrenima prema sebi i prema svima koji ih okružuju i omogućava svima stvaranje osjećaja samopoštovanja. Tijekom odrastanja gaydar nije služio samo da bi se ustanovilo “je li netko ili nije”, nego je bio stalno uključen u promatranju izraza lica, kontakata očima, govora tijela, da li netko zaista sluša, da li postoji skrivena agresija itd.

Kirk Snyder kaže da su mnogi hetero zaposlenici zapravo ostali zapanjeni situacijom u kojoj su se našli, a to je da neka gay osoba ima tako veliki pozitivan učinak na njih. Jedan mladi menadžer kaže da je radeći za gay šefa naučio da emocionalna iskrenost ne znači slabost na radnom mjestu. Kaže da je tipičan hetero muškarac unaprijed programiran da smije pokazati samo dvije emocije: ljutnju i umor, a to su velike prepreke da postanete zaista uspješan menadžer.

U Kirkovoj knjizi jedan gay menadžer kaže da biti gay naravno nije osnovni preduvijet dobrih menadžerskih sposobnosti. Menadžeri koji uspijevaju su oni koji imaju dovoljno energije i koji su dovoljno otvoreni i zainteresirani za ono što rade, a suosjećanje i briga nije isključivo rezervirana za gay osobe.

Pa eto, ako kojim slučajem budete imali gay šefa, vjerojatnije je da ćete biti sretniji i da će vas posao više ispunjavati. Ako ništa drugo, onda ćete bar imati najluđe božićne zabave na poslu. Naravno to se odnosi na one gay šefove koji su dovoljno sigurni u sebe da ne sakrivaju svoju seksualnu orijentaciju. S druge strane, čini mi se, da će netko tko skriva da je gay i vječito živi u strahu, možda biti i najgori šef koji će naći nekog jadnika u firmi na kojemu će ispucavati svoje osobne frustracije.

I što sada zaključiti na osnovu ovoga? Možda bih od sada, ako budem tražio novi posao, pod “Civil status” ili "Bračno stanje" trebao upisivati “gay partnership”. Tako će moj budući poslodavac odmah znati da sam gay, pa time da već imam dobro isklesane menadžerske sposobnosti, da nemam djece, pa time da sam spreman raditi puno prekovremenih sati, i da sam u vezi, a time i odgovoran.

Kada malo bolje razmislim, možda je kod nas bolje da i dalje “Civil status” ili "Bračno stanje" jednostavno izbacim iz CV-a.

4 komentara:

Anonimno kaže...

da, bilo bi ok imati takvog šefa. s kojim se kužiš i s kojim možeš razgovarati iskreno o svačemu..
varaždinec(26) ;)

Anonimno kaže...

Svaka čast,

naručujem knjigu !!! Hvala.

Pa moj je posao unapređenje vještine vođenja ljudi a nisam znao za ovu knjigu. Blamaža.

ĆDM

Jonasy kaže...

Nadam se da ljude ne učiš glupostima.

Anonimno kaže...

Pa... trudim se da djelujem dobro na ljude i da ne radimo gluposti :-)

Baš imam ovaj tjedan sastanak s jednim neoutanim a očitim gay managerom. Užas od šefa. Šteta. Ima takvih primjera još dosta.

Da se sam sa sobom pomiri vjerojatno bi bio odličan šef.

Nažalost, nemam "Business case" outanog gay šefa u Hrvata.

LP ĆDM