Ne budite glupi - uvijek koristite kondom

01 prosinca 2009

Prema podacima Registra za HIV/AIDS Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) u Hrvatskoj s HIV-om živi više od 600 osoba, od čega je 158 AIDS bolesnika, priopćeno je u 25.11.2009. iz HZJZ-a u povodu Dana borbe protiv HIV/AIDS-a koji se obilježava 1. prosinca.

HZJZ navodi da je do listopada 2009. godine u Hrvatskoj prijavljeno 47 novih slučajeva zaraze HIV-om, osam oboljelih od AIDS-a, a pet osoba s HIV bolešću je umrlo. HZJZ u Hrvatskoj godišnje registrira oko pedesetak osoba inficiranih HIV-om.

Seksualni put prijenosa infekcije HIV-a dominira u ukupnom broju HIV inficiranih osoba. Vjerojatni put prijenosa infekcije u 48% zaraženih je muški homoseksualni odnos, nešto manje (36%) zaraženo je heteroseksualnim odnosom. Dok u populaciji muškaraca koji prakticiraju seks s drugim muškarcima svjedočimo o prijenosu bolesti među domaćim stanovništvom, zaražavanja heteroseksualnim odnosom i dalje su značajno vezana za boravak u inozemstvu, trgovinu seksom i učestalo mijenjanje partnera. Tu dominiraju heteroseksualni muškarci koji su infekciju najčešće dobili u inozemstvu, te njihove seksualne partnerice u zemlji. Oko 8% zaraženih osoba infekciju je steklo dijeljenjem pribora za intravensko korištenje droga čiji udio u strukturi oboljelih je već godinama podjednako nizak, a svi ostali načini prijenosa (transfuzija zaražene krvi, prijenos s majke na dijete) čine manje od 5% zaraženih.

Od 47 slučaja dijagnosticirane HIV infekcije u 2009. godini, u 35 slučajeva vjerojatni put prijenosa je muški homoseksualni odnos, što je podjednako prethodnoj 2008. godini (u 2008: 50 od 67), u 11 heteroseksualni odnos, što je također podjednako prethodnoj 2008. godini (u 2008: 15 od 67), te u jednom slučaju nije bilo moguće dokazati put prijenosa.

1 komentara:

mauro kaže...

Nemogu postati glup jer vec jesam :-)