Gej hurling

21 listopada 2009

Jedan od najpoznatijih sportaša u Irskoj, 32-godišnji Donal Og Cusak (na slici drugi s lijeva; nice legs, guys), prošle nedjelje priznao je da je gej. Donal je zvijezda hurlinga, irske verzije hokeja na travi. Hurling je, nakon nogometa, drugi najpopularniji sport u Irskoj. Donal je još uvijek aktivan sportaš, jedna od najvećih sportskih zvijezda u Irskoj, a kaže da je dobio veliku potporu svojih suigrača u odluci da javno prizna svoju homoseksualnost. Danas mu iz tiska izlazi autobiografija.

Jedan od njegovih suigrača i najstarijih prijatelja, Ben O'Connor je rekao: "Ako je Oggie gej, jebe mi se živo - to neće uopće promijeniti ni za dlaku ono što mislim o njemu."

Donal kaže:
Još od moje 13. ili 14. godine znao sam da sam drugačiji. Ipak, mrzim etikete. Jesam ono što jesam. Živim s time i prihvatio sam to. Bliski ljudi oko mene znaju da nikada nije bilo suza i problema. Nikada nisam osjećao agoniju. Jednostavno sam znao.

U nastavku, skraćeni i u slobodnom prijevodu, komentar sportskog komentatora iz The Irish Independenta:
Izjavljujući da je gej, Cusack je napravio ono što još nitko prije njega nije učinio u Irskoj, nešto za što su svi znali da postoji, ali je ostajalo skriveno od javnosti.

Oduvijek se činilo nevjerojatnim da bi ijedna gej osoba u Irskoj mogla postati vrhunski sportaš. I internacionalni sport je začuđujuće distanciran prema gej sportašima, pa je time još zanimljivije da je jedan hurling igrač odlučio progovoriti.

U svijetu glazbe i filma ne postoji toliki pritisak da se skriva nečija seksualna orijentacija, ali iz razloga koji su vjerojatno povezani s mačo imidžem koji prati fizičke napore, sport je svoje junake prikazivao isključivo u hetero svijetlu. Gej svijet možda postoji, ali najbolje je ignorirati ga. Osim toga, ako gej sportaši žele sačuvati svoju privatnost, tko se može usuditi tome suprotstaviti?

Kako je to bio i još uvijek je međunarodni trend, bilo je sasvim iznenađujuće da se pitanje nečije homoseksualnosti uopće pojavi u sportu kao što je hurling, koji je mnogo vremena doživljavan kao produžetak konzervativne Irske koja slijedi naputke katoličke crkve. I sama pomisao da bi vrhunski hurling igrač mogao biti gej, bila je nevjerojatna.

Mnogo toga se promijenilo unazad 30 godina. Sada je, na svoj način, Donal Og Cusack krenuo novim putem i postao prvi irski vrhunski sportaš koji je javno obznanio svoju homoseksualnost. Ranije bi hurling organizacija ostala skandalizirana takvom izjavom, ali sada su neka druga vremena.

Istina je, njegovo priznanje izazvalo je goruće naslovnice novina i postalo tema broj jedan na irskoj sportskoj sceni, ali rekacija je ipak u mnogočemu drugačija nego bi to bila prije određenog vremena.

Tada bi se to smatralo vrhunskim skandalom o kojem bi se šaptalo, a sada se na to gleda kao nešto očekivano, čovjek je priznao ono što jest i jasno je dao do znanja da ga ne zanima što javnost o tome misli. Zašto je točno osjetio potrebu podijeliti s javnosti te podatke, to si vjerojatno samo on može objasniti. Jasno je dao do znanja da se nema namjeru povući iz hurlinga, a kako mu je 32 godine, pred njim je još nekoliko godina bavljenja profesionalnim sportom.

Kako je Cusack golman, a oni se nalaze na samo nekoliko metara od publike, već je navikao trpjeti razne uvrede protivničkih navijača. Sada su pred njim zasigurno novi izazovi koje će mu zadavati oni koji će mu raznim povicima pokušati zagorčati život.

Ipak, prijetnje da će ga javno outati, više mu ne mogu naškoditi. Bio je dovoljno hrabar reći svijetu ono što jest, pa je malo vjerojatno da će ga nekolicina deratora iz publike moći previše uzrujati. Na određeni način, postao je još jači i vjerojatno je to jedan od razloga njegova javna priznanja. Na koncu, krenuo je putem gdje još niti jedan irski sportaš nije zakoračio. Ne samo to, nego je to učinio za vrijeme svoje karijere, a ne na njezinom kraju. Za to je stvarno potrebna prava hrabrost.

Bez sumnje, ovo je prekretnica za irski sport. Hoće li Cusackov postupak ohrabriti i druge gej sportaše da to javno obznane ukoliko budu smatrali da bi za njih to bila prava odluka? Kako će šira sportska javnost reagirati na Cusackovu priču?

Hoće li Cusack postati omiljena tema djetinjastih viceva deratora koji su hrabri sve dok su anonimni? Ili će to biti «svakog čuda za tri dana dosta» u zemlji koja ima puno važnijih problema od toga s kime spava igrač hurlinga?

Jedno je sigurno, a to je da je Cusack otvorio vrata svijeta za koji se oduvijek znalo da postoji u sportu, ali ga se uvijek ignoriralo jer nitko nije znao kako se prema njemu odnositi.

Za sada, ne može se znati hoće li Cusackovo priznanje imati ikakav učinak, ali čak i ako ne bude imalo, on zaslužuje priznanje za svoju iskrenost.

0 komentara: