Svjetlosnih godina daleko

23 listopada 2009

Najveća crkva u Švedskoj, Švedska luteranska crkva, kojoj pripada 72,9% Šveđana, danas je donijela odluku da će ubuduće vjenčavati i homoseksualne parove. Odluka je donesena slijedeći primjer Švedskog parlamenta, koji je od 1. svibnja 2009. u potpunosti izjednačio hetero i homo brakove. Na kraju ceremonije vjenčanja za gej parove, umjesto "mužem i ženom", svećenik će par proglasiti "zakonitim supružnicima". Engleska, katolička i pravoslavna crkva su razočarane.

  • 1944. homoseksualnost je u Švedskoj dekriminalizirana uz diskriminatornu dob za pristanak od 18 godina (15 godina za heteroseksualne odnose) - u Hrvatskoj se to dogodilo 1977.
  • 1972. dob za pristanak izjednačana za homoseksualne i heteroseksualne partnere - u Hrvatskoj od 1998.
  • 1979. zabilježeno je više slučajeva gdje su pojedinci javili na posao da su bolesni i da ne mogu doći na posao jer imaju bolest "homoseksualnost" (dobra fora!). Nakon nekoliko mjeseci, Švedska je bila prva država na svijetu koja je skinula homoseksualnost s popisa bolesti.
  • 1987. antidiskriminacijski zakon koji zabranjuje svaki oblik diskriminacije na osnovu nečije seksualne orijentacije - u Hrvatskoj od 2008.
  • 1995. zakon koji omogućava registraciju istospolnih partnerstva - u Hrvatskoj Zakon o istospolnim zajednicama iz 2003. koji regulira određene odnose vezano uz uzdržavanje, imovinske odnose i zabranu diskriminacije u takvoj zajednici. Registracija nije moguća, prava se dokazuju na sudu. Zakon o registriranom partnerstvu nije prošao 2005. uz poznatu izjavu u Saboru da je cijeli svemir heteroseksualan.
  • 2003. omogućeno posvajanje djece homoseksualnim parovima
  • 2009. istospolni brakovi.
Tko zna, za jedno 20, 30 godina... Ali možda se i iznenadimo?

2 komentara:

Justsomeone kaže...

Obzirom da sam tvoj vjerni obožavatelj i čitatelj, a i dobar sam poznavatelj Švedske i Šveđana, moram dobronamjerno reagirati na dvije stvari:

- istina je da preko 70% Šveđana pripada Crkvi, no ovako se stječe dojam da je isti taj broj ljudi pobožan, odnosno da prakticira svoju religiju. Šveđani su zapravo samo formalno članovi Crkve, a sama Švedska, zajedno s ostalim nordijskim zemljama i Češkom, ima najveći postotak ateista na svijetu (preko 80%).

- inače, još od 1995. registrirano gay partnerstvo je u doslovno svemu izjednačeno s hetero brakovima, a ne tek od svibnja ove godine. Ta odluka parlamenta samo je promijenila terminologiju i omogućila Crkvi da koristi termin "brak" za gay parove - u formularima (npr. prilikom upisa djeteta u vrtić) uvijek stoji: supružnik 1, supružnik 2 (još i prije 1995. je izbačeno iz uporabe "muž, žena", jer se smatralo diskriminatornim).

Jonasy kaže...

Hvala na komentarima i dodatnim informacijama. Sve je to točno. Što se crkve tiče, toliko se Šveđana na pospisu stanovništva izjasnilo da pripadaju toj crkvi. istina je i da ih samo manje od 2% odlazi na nedjeljne mise.
Hvala još jednom i pozdrav.