Učinci saunanja

12 veljače 2007

Svrha saune je opuštanje i ugoda, smanjivanje psihičkog i fizičkog stresa, a pored toga postoje njeni znatni ljekoviti učinci.
Saunanje blagodatno utjeće na krvotok, jača živčani sustav, uklanja otrove iz tijela, snižava tlak, pospješuje otkucaj srca i probavu. Redoviti posjeti sauni povećaju otpornost na tzv. zimske bolesti naročito prehlade i jačaju cjelokupni imunološki sustav, te pomažu kod astmatičnih i bronhialnih bolesti, artroze i tvrdih zglobova. Na prve znakove prehlade ili gripe saunanje ojačava tijelo i znatno ograničava reprodukciju virusa.
Bol i napetost u mišićima se smanjuje, jer saune djeluju na opuštanje mišićnog sustava i omekšava mišiće. Sauna je najbolji način za čišćenje kože. Vrući zrak otvara pore na koži i znojenjem se uklanjaju mrtve stanice s kože, nečistoća i toksini.
Blagodatni učinci saunanja traju približno tjedan dana zato se preporučuje posjeta saunama u tjednim intervalima.
Kod posjete saune trebalo bi ciklus zagrijavanja i rashlađivanja ponoviti dva do tri puta. Zagrijavanje neka traje barem osam minuta na višim nivoima saune, a zatim slijedi rashlađivanje u bazenu.

0 komentara: