Finska sauna

10 ožujka 2007

Finska sauna je meni najdraži tip saune. Obično ostanem unutra oko 12-15 minuta, nakon čega slijedi tuš i skok u hladan bazen. Nakon odmora od 20-30 minuta slijedi još jedan odlazak u saunu. Sve to još dva puta ponovim. Često kombiniram i parnu ili neku drugu saunu.

Finska sauna je prostorija s drvenim klupama i s peći koja grije kamenje u jednom uglu. Peć može biti električna ili sa žarom u tradicionalnim finskim saunama. Kamenje se povremeno polijeva vodom obogaćenom eteričnim uljima. U većini sauna polijevanje kamenja vodom dozvoljeno je samo osoblju saune tzv. saunamajstorima. Polijevanje kamenja vodom uzrokuje podizanje pare i osjećaja topline u samoj sauni. Ukoliko sami polijevate peć nemojte pretjerivati jer velika količina vlage na tako visokoj temperaturi može izazvati vrtoglavicu.

Temperatura iznosi od 80°C do 100°C (u ekstremnim saunama i do 110°C. Vlažnost zraka je oko 15%. Zbog visoke temperature, boravak u finskoj sauni je između 8 i 15 minuta, što ovisi o vašem zdravlju i kondiciji.

Prvo pravilo je isto za sve tipove sauna: nemojte ići u saunu s punim želucem, jer je to veliko opterećenje za srce. Nemojte ići niti s potpuno praznim želucem. Možete pojesti neki lagani snack, npr. voće.
Prije ulaska u saunu potrebno se je otuširati iz higijenskih razloga. Koristite mlačnu vodu i neki blagi sapun. Noge vam ne smiju biti hladne prilikom ulaska u saunu. Ugrijte ih ili u posebnom bazenu za vodu ili na grijanom podu ili pod tušem.
Dobro je i cijelo tijelo malo ugrijati ili u toplom bazenu ili u sauni s nižom temperaturom. Prije samog ulaska u saunu dobro obrišite tijelo.

U finskoj sauni se boravi gol, eventualno s ručnikom oko pasa (ako baš morate). Ne preporučuje se nošenje bilo kakvog nakita. Za početak sjednite ili legnite na srednju klupu kako biste se aklimatizirali, kasnije se možete prebaciti na najvišu. Početnici ne bi uopće trebali koristiti najvišu klupu. Saune su kao i fizička aktivnost, potrebno je steći određeno iskustvo i "kondiciju".
Uvijek sjednite ili legnite na ručnik koji treba biti čak i ispod nogu.
Prije izlaska, ukoliko ste ležali, sjednite na koju minutu kako bi vam se stabilizirao pritisak. Za vrijeme boravka u finskoj sauni pričajte tiho, mnogima smeta glasan razgovor.

Nakon saune otuširajte se prvo mlačnom vodom i to prvo ekstremitete, pa tek onda tijelo i glavu, a zatim i hladnom vodom. Ukoliko postoji bazen s hladnom vodom, bućnite se u njega. Odmorite se jedno 20 minuta, te ponovite cijeli postupak još dva puta. U jednom danu ne bi ste trebali ulaziti više od tri puta u saunu, bez obzira o kakvom tipu sauna se radi.

Odlazak u finsku saunu umiruje stanje duha, stimulira cirkulaciju, smanjuje napetost mišića i uzrokuje povećano znojenje čime se izbacuju štetne tvari iz organizma.

1 komentara:

Anonimno kaže...

Odličan članak, jako koristan! Upravo sam ovih dana prvi put bila u sauni i, zanimljivo, iako nisam znala ništa od toga kako se treba pravilo boraviti u bilo kojoj sauni, pa ni finskoj, moje tijelo je radilo sve kako ste objasnili u članku: pauze, vrijeme ostajanja unutra, tuširanje i voda prilikom tuširanja itd. Zanimljivo, u svakom slučaju.