Parna ili turska sauna

10 ožujka 2007

Prilikom odlaska u neki od sauna centara obavezno posjetim i parnu saunu.

Parna ili turska sauna je jedan od najstarijih oblika relaksacije i čišćenja tijela. Stimulira cirkulaciju, otvara pore i čisti kožu, tako da ona postaje mlađa, mekša i glatkija.

Temperatura u ovoj sauni nije visoka kao u finskoj i uglavnom se kreće između 45° C-55° C, dok relativna vlažnost zraka iznosi 100%. Visoka vlažnost i udisanje prirodnih esencijalnih ulja imaju pozitivan učinak na dišni sustav.

Prvo pravilo je isto za sve tipove sauna: nemojte ići u saunu s punim želucem, jer je to veliko opterećenje za srce. Nemojte ići niti s potpuno praznim želucem. Možete pojesti neki lagani snack, npr. voće.
Prije ulaska u saunu potrebno se je otuširati iz higijenskih razloga. Koristite mlačnu vodu i neki blagi sapun. Noge vam ne smiju biti hladne prilikom ulaska u saunu. Ugrijte ih ili u posebnom bazenu za vodu ili na grijanom podu ili pod tušem.
U parnu saunu ulazite potpuno goli, bez ručnika, i sjedate na klupe koje su obično ili plastične ili oboložene keramikom. U svakoj parnoj sauni nalazi se i tuš ili crijevo za vodu s kojim možete oprati klupu prije nego sjednete ili legnete na nju.

Preporuča se boravak između 10 i 20 minuta, nakon čega se trebate otuširati samo mlakom vodom (najprije ekstremiteti, pa tek onda tijelo i glava). Prilikom tuširanja ne upotrebljavajte sapun.

Nakon izlaska iz saune, odmorite se barem 20 minuta i ponovite postupak još jednom ili dva puta. U jednom danu ne bi ste trebali ulaziti više od tri puta u saunu, bez obzira o kakvom tipu sauna se radi.

Parna sauna ili parna kupelj će vas osvježiti i osloboditi vašu energiju, te ispuniti osjećajem harmonije. Ekstremno visoka relativna vlažnost i temperatura zraka pročišćavaju dišne putove. Osjećaj je sličan kao kod inhaliranja. Parna kupka pomaže kod uklanjanja napetosti u mišićima te blagotvorno djeluje na čišćenje kože.

Opširnije o povijesti turske / parne saune i samim pravilima saunanja možete pročitati ovdje (vanjski link, engleski jezik).

2 komentara:

Anonimno kaže...

vidim, malo se opet vračaš na ,svoje, saune. također se volim saunati i to najviše u ovoj gdje pišem komentar. turska kupelj mi je jednostavno zakon. jest da se malo otežano diše u njoj, tj. udišeš vruču paru ali neka, rezultat pročiščavanja je zbilja nekaj. volim i ostale vrste sauna, ali ova mi je zbilja posebna, pogotovo ako je aromatizirana. volim je i u kombinaciji s žeščima ,suhim, saunama. moram priznati ovaj način opuštanja i čišćenja nisam pomirisal već više od godinu dana i zbilja mi fali. dok sam infrared koristil prije manje od god. dana. di god da jesam na kakvim bazenima obavezno posjetim saune. čisto zbog tog prženja, znojenja i čišćenja općenito, da si ne bi jonasy mislil da posjećujem saune zbog znaš već čega. trebal bi več jednu pravu kuru, samo da imam s kim otići.
jonasy pozzz tebi i tvom kućnom ljubimcu :), te ugodan vikend!
varaždinec(26) ;)

Jonasy kaže...

Ajde neka ti bude, upecati ću se... Znači "trebal bi već jednu pravu kuru", jel? :-)
Je, ja opet o saunama, jer ih stvarno volim i jednostavno mi pašu. Osim toga kod nas je kultura saunanja na niskom nivou, pa bih htio ljude i malo obrazovati. Da se ne sramote kada dođu u saunu ili, što je još gore, da sebi i drugima ne zagorčavaju život.
I tebi ugodan vikend. Odoh se ja ubaciti u topli krevet kod mog kućnog ljubimca. Ku noć.